Odrastanje sa kućnim ljubimcem podstiče saosećanje, poštovanje i razumevanje za drugo živo biće. Takođe može da poboljša veštine komunikacije i razvije osećaj odgovornosti. Ali, ovo se ne dešava bez pomoći i nadzora odrasle osobe.

Psi nisu drugari iz parka

Psi mogu postati najbolji prijatelji vašeg deteta. Ali, deca ne komuniciraju na isti način kao odrasli ljudi i njihovo ponašanje može biti zbunjujuće i često zastrašujuće za pse. Oni se često ponašaju prema njima kao prema svojim drugarima iz parka i previše vlasnika dopušta svojoj deci da se igraju grubo sa njima. Dok su neki psi vrlo tolerantni i dopuštaju svašta, ipak nije u redu dozvoliti ovakvo ponašanje. Postoje mnogi videi na kojima deca i psi oponašaju rvanje.  Mnogi ovo vide kao nešto zabavno i smešno, ali zapravo pas najverovatnije ne uživa u ovome i stavljen je u podređenu poziciju. Ako pas ne može da izbegne ovakvu situaciju, može da se odluči da napadne i to je trenutak kada on može ugristi ili pokazati agresiju.

Treba podstaći igre sa interaktivnim igračkama. Mnogi psi vole da se igraju sa loptom, plišanim i gumenim igračkama, a u svakom pet šopu možete pronaći i igračke koje su namenjene baš vašem psu. Najvažnije je da psi kroz igru razviju poverenje i da u detetu vide prijatelja. O prijateljstvu sa svojom ljubimicom, mala Sara Čivović, učesnica konkursa “Klinci i ljubimci” kaže:

“Odnos mene i moje kuce je poseban, zbog toga što od kad sam je videla prvi put sa svega dve kile, odmah sam znala da je ona baš za mene, kao i zbog toga što slavimo svaku specijalnu priliku zajedno i cašćavamo se – svako svojim slatkišima (za sad smo prislavile dva rođendana) uz torticu namenjenu za kuce i svećicu na vrhu! Meg i ja smo bile presrećne! Najviše na svetu, volim da je grlim i mazim!”

Naučite decu da poštuju pse

Istraživanja su pokazala da će čoveka pre ujesti njegov sopstevni pas nego nepoznati i deca su najrizičnija grupa. Deci treba pokazati kako da se ponašaju sa poštovanjem i da komuniciraju bezbedno sa njima.

Psi ne mogu da kažu detetu kada žele da budu sami, tako da je najbolje da u bliskom kontaktu bude prisutna odrasla osoba. Psima treba dati ,,sopstveni prostor’’ da se povuku ako se osećaju kao da im je dosta svega. Za njih će često to biti njihov kutak i deca bi trebala da znaju da ne treba da nastave da ih jure i da se igraju sa njima ako se pas povukao. Takođe, psa treba skloniti u drugu prostoriju dok deca imaju posetu od strane svojih glasnih  prijatelja.

Pri svakoj šetnji, deca nikada ne treba da prilaze nepoznatom psu dok se ne uverite da je pitom. Deca treba da budu pažljiva ili ne treba da prilaze psu ako:

  • jede ili uživa u poslastici koju je dobio kao nagradu
  • uživa u igri sa omiljenom igračkom
  • spava, oseća se loše ili je povređen
  • stari i nestrpljiv je

Razumite govor tela psa

Psi komuniciraju govorom tela. Obratite pažnju na signale koje vam daju kao što su zevanje, lizanje usta, podozrivo gledanje, spuštanje ušiju unazad, okretanje glave, povijanje repa i napetost tela. Ako primetite neki od ovih signala, smireno, bez ikakve žurbe, uklonite psa iz ovakve situacije. Agresivniji znaci se mogu pojaviti  ako ovi signali nisu primećeni, a to mogu biti:

  • škrgutanje zubima
  • sužen pogled
  • podizanje dlake na vratu
  • režanje

“Moj sin ima psa koji se zove Luna. Dobio ga je za svoj sedmi rođendan. To je bila ljubav na prvi pogled. Razvili su poseban odnos drugarstva i međusobnog poverenja. Ako neko slučajno povisi glas na mog sina, Luna svojim lavežom daje do znanja da to niko ne sme da radi. Kada idu zajedno u šetnju onda prate u stopu jedno drugo. Mislim da imaju odnos ravnopravnih bića koja su tu da bi jedan drugom davali podršku, međusobno se čuvali i ukratko vodili brigu jedan o drugom uz puno međusobne ljubavi”, kaže Eleonora Engus, mama malog Arona, učesnika konkursa “Klinci i ljubimci”.

Ohrabrite decu da učestvuju u aktivnostima

Četkanje i vežbanje stvara čvrstu vezu sa psom. Stariju decu treba ohrabriti da vode računa o porodičnom psu. Cela porodica može ići na časove obuke koji poboljšavaju sposobnost učenja i razumevanja kod psa.

“Naš pas Kobika je dve godine ljubimac našeg sina Dominika. Kobika je poseban pas, koji se rado igra sa nama i voli da pomaže u skupljanju lišća u bašti. Svakog dana dočeka Dominika ispred kapije kad dolazi kući iz škole”, kaže Monika Sel, mama malog Dominika, učesnika konkursa “Klinci i ljubimci”.

Dolazak bebe

Dolazak nove bebe može uznemiriti psa koji je do skoro bio jedini pridruženi član porodice.Upoznajte psa sa novom opremom za bebu kao što su krevetac i dečija kolica. Može doći i do promena u svakodnevnim aktivnostima — upoznajte ga sa novim rasporedom za šetnju itd. dok beba ne dođe. Da bi se navikao na nove zvukove, puštajte mu snimke — naročito kako beba plače.

“Olga i Fuli su rasli zajedno, iste godine su rođeni. On je bio kao njena bebisiterka, čuvao je, pazio da ne padne sa kreveta, šetao bi oko kreveta da ako slučajno padne može da padne na niega, kako bi se ona okretala po krevetu. Ona ga je zauzvrat obožavala i stalno grlila. Nažalost, on više nije sa nama. Ukrali su nam ga i nismo uspeli da ga nađemo iako je bio čipovan i nagrađivan na svim izložbama na kojima je bio”, kaže Milena Maslać, mama male Olge.

Kada beba dođe, ne isključujte psa. Dozvolite mu da vidi, čuje i miriše novu bebu pod nadzorom, da nauče da nema razloga za brigu! Ponekad bebini zvukovi  i ponašanje mogu asocirati neke pse na plen. Važno je da pas i beba nikada ne ostanu sami, koliko god da deluje da su prijateljski raspoloženi.

Morate biti svesni šta znači biti vlasnik psa

Prema Zakonu o dobrobiti životinja, vlasnici su dužni da brinu o životu i dobrobiti životinja. Treba da im obezbede srećan i zdrav život. Ako razmatrate da primite psa za novog člana porodice, istražite koja rasa bi bila u skladu sa vašim načinom života i životnim uslovima. Još bolje bi bilo da posetite lokalno prihvatilište i spasite život napuštenoj kuci. Posedovanje psa je velika obaveza. Budite sigurni u šta se upuštate.

Prevela: Isidora Eraković
Fotografija: Zach Kadolph on Unsplash