Evropske pešačke staze pokrivaju skoro čitavu Evropu. Staze vode kroz prirodu i pružaju se pored kulturno-istorijskih spomenika, planina, banja, jezera i drugih znamenitosti. Njima se kreću planinari, turisti i svi oni koji žele da pešačenjem upoznaju Evropu i uživaju u prirodi.

Dve takve staze, nalaze se u Srbiji. Deo staze E4 prolazi kroz Bor i pruža se preko zaštićenih ili područja očuvane prirode. Više stotina turista prođe ovom trasom tokom godine, iako ona nije potpuno označena i uređena. Seoska domaćinstva duž i u okolini trase nisu organizovana i osposobljena za pružanje turističkih usluga.

Kroz inicijativu “Borske zelene oaze za turiste”, udruženje “Ekobaština” iz Bora, obeležilo je tablama do sada neobeležen i neuređen deo staze E4 koji se pruža preko dela južnog Kučaja. U tome su im pomogli Društvo mladih istraživača Bora i Planinarsko društvo Crni vrh.

Udruženja su takođe započela evidentiranje domaćinstava koja mogu da pruže različite usluge turistima. Ovo je prvi korak ka razvoju seoskog, etno i eko turizma, afirmisanju i očuvanju prirodne i kulturne vrednosti okoline Bora i istočne Srbije.

Koje evropske pešačke staze prolaze kroz Srbiju i zašto su važne za Bor?

Pešačka staza E4 prolazi istočnim delom Srbije. Započinje kod Kanjiže, a dalja trasa vodi preko Carske bare, Deliblatske peščare, Beograda, Đerdapa, Rtnja i Stare planine do kanjona Jerme, gde prelazi u Bugarsku.

Pešačka staza E7 prolazi zapadnim delom Srbije. Započinje kod Palića, pa preko Bača, Novog Sada, Zasavice, Rajca i Zlatibora, nastavlja do Sopotnice, a zatim preko Kopaonika, Đavolje varoši i Vlasine do planine Dukat, odakle dalje vodi u Bugarsku.

Evropske pešačke staze su popularne među turistima i važan su resurs razvoja turizma u Boru, posebno seoskog, etno i ekoturizma. Tokom godine, više stotina turista prođe trasom Evropske pešačke staze kroz teritoriju grada Bora. Međutim, staza nije potpuno označena i uređena, a seoska domaćinstva u okolini nisu organizovana za pružanje turističkih usluga.

Obeležavanjem evropske pešačke staze koja prolazi kroz Bor, olakšava se kretanje turistima i sprečava kretanje u zonama koje su pod zaštitom prirodnih vrednosti. Na taj način, štiti se priroda ovog područja. Evidentiranjem seoskih domaćinstava koja mogu da pruže različite turističke usluge i posetiocima pomogu da stvore lepe uspomene, doprinosi se razvoju seoskog turizma istočne Srbije.

Šta je postignuto kroz inicijativu “Borske zelene oaze za turiste”?

Kako bi se pešaci pravilno usmerili i kako bi se sprečilo kretanje u zonama koje su pod zaštitom prirodnih vrednosti, „Ekobaština“ je postavila tri table s propisanim oznakama, kartama i odgovarajućim tekstom. Čak 150 zainteresovanih građana pomoglo je tokom ove akcije. Građani su obezbedili alat i predložili odgovarajuće lokacije na kojima su postavljene table.

Volonteri “Ekobaštine”, anketirali su 10 domaćinstava koja su izjavila da imaju kapacitet da pruže smeštaj i hranu budućim turistima. Na taj način će doprineti razvoju seoskog turizma u naseljima Banjsko polje, Borsko jezero i selo Zlot.

O Boru se često priča kao o zagađenom mestu, u kome se zbog uticaja industrije teško živi i diše. Verujemo da inicijative, poput ove udruženja “Ekobaština”, mogu da promene sliku grada Bora i istaknu njegove prirodne lepote i turističke potencijale po kojima treba da bude poznat.

Podršku za inicijativu “Borske zelene oaze za turiste”, obezbedili smo kroz projekat „Tvoje mesto u Srbiji“, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Ovaj projekat, ORCA realizuje zajedno sa partnerima Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju, organizacijama CRTA, MRCN i Fondacijom Jelena Šantić. Cilj projekta je podrška inicijativama širom Srbije koje žele da učine nešto dobro za svoju zajednicu, prirodu i životinje.

Pročitajte šta su druge sjajne inicijative postigle u svojim zajednicama!

Fotografija: MRCN