Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA), pokrenula je kampanju čiji je cilj da upozori na opasnost širenja afričke kuge svinja među domaćim i divljim svinjama u Srbiji i celoj jugoistočnoj Evropi. EFSA je u svom saopštenju navela da je naša zemlja pod visokim rizikom od pojave svinjske kuge, a jugoistok Evrope istovremeno je prepoznat kao „rizičan region“.

Arička kuga svinja je zarazna bolest koja napada domaće i divlje svinje i dovodi do visokih stopa smrtnosti. Otkrivena je početkom dvadesetog veka u Africi, a zatim se proširila na Aziju i Evropu.

Bolest ne napada ljude, ali su posledice ove zarazne bolesti nemerljive. Jedan od ključnih uzroka zabrinutosti je potencijalna zabrana izvoza mesnih prerađevina zemljama u kojima je svinjska kuga otkrivena. Još jedna od specifičnosti svinjske kuge je nepostojanje preventivne vakcine i procesa lečenja. Najčešće mera za suzbijanje afričke kuge svinja je eutanazija bolesnih jedinki kako bi širenje zaraze bilo zaustavljeno.

U našoj zemlji je do sada država isplatila odštete u vrednosti od preko 8 miliona dinara, kao nadoknadu za smrt i eutanaziju svinja usled posledica afričke kuge. Tokom avgusta, veterinarska inspekcija je iz istog razloga eutanazirala više od 600 grla svinja. Nekada su se zbog skokovitog širenja zaraze eutanazirale svinje u celom području u kojem je zaraza otkrivena bar u jednom gazdinstvu, dok se danas eutanazija primenjuje samo u gazdinstvu u kojem su pronađene zaražene svinje.

Zato će cilj kampanje koju će EFSA sprovesti u jugoistočnoj Evropi biti edukacija o postojanju i širenju bolesti. Procenjuje se da će informacije biti najkorisnije farmerima i lovcima, koji najčešće dolaze u kontakt sa ovim problemom. Pored njih, edukacija će biti usmerena i ka veterinarima, pripadnicima lokalne samouprave i lovačkim udruženjima. Pošto ne postoji lek za ovu bolesti, prevencija i otkrivanje potencijalnih žarišta ključne su za sprečavanje nastanka bolesti.

Iako afrička kuga svinja ne napada ljude, ljudski faktor je ključan u širenju zaraze. Svaki put kada bacimo ostatke hrane pored puta, divlja svinja ih može pronaći i zaraziti se. Svaki put kada lovac ulovi divlju svinju i ne odnese je kod ovlašćenog veterinara na pregled, povećava rizik od širenja zaraze.

Afrička kuga svinja i njeni simptomi: kako da ih prepoznate?

Jedinke koje su obolele od afričke kuge svinja najčešće imaju sledeće simptome:

 • groznica
 • gubitak apetita i težine
 • gubitak energije
 • povraćanje
 • dijareja
 • crvenilo kože

Saveti za farmere: kako afrička kuga svinja može da se spreči i zaustavi

Kako biste izbegli pojavu svinjske kuge na svojoj farmi, primenite sledeće savete:

 1. držite svoje svinje što dalje od divljih svinja
 2. uvek čistite svoju opremu za rad i presvucite odeću i čizme kada ulazite na farmu
 3. ne hranite svoje svinje ostacima hrane koja sadrži meso drugih životinja.
 4. ako na svoju farmu dovodite nove svinje, važno je da barem nedelju dana provedu u karantinu – odvojene od svih ostalih farmskih životinja. Na ovaj način utvrdićete da li su zdrave i spremne da se pridruže vašim životinjama. Najmanji rizik postoji kada farmeri od samog početka brinu o svojim svinjama i ne kupuju nove od nepouzdanih odgajivača;
 5. nabavljajte hranu za svinje od pozdanih dobavljača
 6. proverite zdravstvenu ispravnost vode koju dajete svinjama
 7. ventilacija je neophodna, posebno tokom letnjeg perioda

Kako možete da pomognete da širenje svinjske kuge bude sprečeno?

Bez obzira na to da li gajite životinje ili ne, možete učestvovati u sprečavanju širenja afričke svinjske kuge:

 1. prijavite zoohigijenskoj službi ako naiđete na mrtvu divlju svinju
 2. kada boravite u šumi ili na livadi, nemojte ostavljati ostatke hrane za sobom

Dobrobit životinja i svinjska kuga

U intenzivnim sistemima gajenja, svinje se drže isključivo u zatvorenom prostoru. Prevelik broj životinja na ograničenom prostoru dovodi do prezasićenosti vazduha amonijakom. Zato su česta respiratorna oboljenja, a ovakav način gajenja stvara prostor za nastanak i širenje drugih bolesti.

Autor: Katarina Stanojević

Ako vam je tekst o afričkoj kugi svinja koristan, pročitajte i:

 1. Svinje nisu samo hrana i vreme je da to shvatimo
 2. COVID-19 nas uči da moramo promeniti odnos prema životinjama
 3. Kako treba da gajimo farmske životinje?

Povežimo se i na društvenim mrežama: