Savremeno društvo putem razvijene industrije želi da unapredi način života svojih stanovnika. Zbog toga zagađenost vazduha i životne sredine tokom godina postaje sve izraženija. Mnoge biljne i životinjske vrste su na ivici izumiranja jer ljudi ne zadovoljavaju svoje potrebe na zdrav i kvalitetan način. Pandemija koja još uvek traje, samo nas podseća na posledice dosadašnjih obrazaca ponašanja koji su nas to nje doveli.

Da bi se situacija promenila, životna sredina postala manje zagađena, prirodni resursi očuvaniji, životinje zaštićene, a čovečanstvo opstalo, mi moramo promeniti svoje navike. Svako od nas, svakodnevno, donosi odluke koje utiču na životinje i prirodu. Odluka da kupimo jaje poreklom od koka nosilja koje nisu gajene u kavezima, korak je ka njihovoj boljoj zaštiti. Odluka da posadimo biljke koje privlače pčele u svoju baštu i da za pčele ostavimo deo travnjaka nepokošen, direktno doprinosi zdravijoj životnoj sredini. U našoj je moći da zaštitimo prirodu i životinje, a time i sopstveni opstanak.

Međutim, navike nije lako menjati. Ponekad nemamo dovoljno informacija ili podršku našeg okruženja. Organizacija “Future generations” radi na tome da građanima obezbedi neophodne informacije kako da steknu i sačuvaju zelene navike i da ih inspiriše da sprovedu svoje zelene ideje. To će učiniti putem onlajn tematskih podcast emisija gde će sa zanimljivim sagovornicima pričati temama koje su važne za sve nas, pružiti nam informacije i dobre primere.  

Drago nam je što smo podržali ovu “Future generations” u nameri da stvori zajednicu okupljenu oko ideje zdrave životne sredine i motiviše njene članove da učestvuju u pisanju nekih novih zelenih priča. 

Fotografija: MIRC