Nedostatak prostora za igru i druženje dece i mladih, jedan je od problema sa kojima se suočavaju građani Varvarina. Da bi podstakli omladinu da više vremena provodi na svežem vazduhu, članovi udruženja „Sejači sreće“ odlučili su da doprinesu rešavanju ovog problema. 

Zato su podstakli čelnike opštine da daju dozvolu da se prostor u dvorištu mesne zajednice pretvori u park za decu i mlade i da se postave drvene klackalice i ljuljaške za decu. Brojne divlje vrste su uspele da se prilagode uslovima urbane sredine čak i u uslovima ograničenog prirodnog staništa. Zato će „Sejači sreće“ oko igrališta posaditi drveće i cveće koje će privući divlji svet – pčele, leptire, ptice, slepe miševe, ježeve… i tako stvoriti dom za velikoi broj divljih vrsta. Šareno cveće privlačiće i ljude i divlji svet – decu će privući jarke, šarene boje, dok će vredne pčele prenostiti polen sa cveta na cvet.

Na ovom putu, pomoć sugrađana biće dragocena – zajedno će očistiti teren, postaviti sprave i saditi drveće i cveće. Tako će doprineti uređenju bezbednog prostora za igru dece.

Udruženje „Sejači sreće“ čine aktivisti i volonteri od 15 do 65 godina koji se bave najrazličitijim zanimanjima. Već tri godine ukazuju na problem nemara čoveka prema prirodi i podstiču sugrađane da zajedno promene ovaj odnos. Do sada su najponosniji na to što je zahvaljujući njima organizovan prvi kamp za decu sa invaliditetom na teritoriji opštine Varvarin.

ORCA je sa zadovoljstvom podržala ovu inicijativu jer verujemo da je zajedništvo put do zdravijih i srećnijih zajednica u Srbiji. Deca koja svoje uzore vide u sugrađanima koji su učinili nešto lepo i korisno, postaće ljudi koji jednako brinu o svojoj zajednici i svim njenim stanovnicima – ljudima i životinjama.

Fotografija: MIRC