ČESTA PITANJA – DONACIJE

ORCA / Česta pitanja u vezi donacija

   

Postupak je jednostavan. U okviru formulara na stranici „Donirajte“, odaberite da li želite da donirate jednokratno ili mesečno. Zatim, upišite iznos koji želite da donirate. Možete odabrati jedan od ponuđenih iznosa ili upisati iznos koji želite. Nakon toga popunite sva polja u formularu i kliknite na dugme „Doniraj“. Po završetku transakcije dobićete na e-mail potvrdu o izvršenoj donaciji.

Minimalni iznos donacije je 200 RSD. To se odnosi i na mesečnu i na jednokratnu donaciju.

Maksimalni iznos je definisan dnevnim limitom za pojedinačne transakcije vaše kartice.

Odabirom mesečne donacije u okviru formulara na stranici „Donirajte“, birate da svakog meseca, trajnim nalogom, donirate odabrani iznos ORCA. Kada izvršite transakciju putem formulara, na e-mail će vam stići potvrda o izvršenoj donaciji i obaveštenje da će sledećeg meseca, sa vašeg računa automatski biti doniran isti iznos.

U svakom momentu se možete predomisliti i prekinuti mesečnu donaciju. Ukoliko se predomislite, potrebno je samo da kliknete na link za prestanak mesečnog doniranja, koji ste dobili u mailu potvrde o izvršenoj donaciji.

Ukoliko u nekom trenutku budete želeli ponovo da nas podržite, to možete učiniti na ORCA sajtu.

ORCA se finansira od donacija organizacija, kompanija i pojedinaca, koje razumeju značaj naših aktivnosti i dele naše vrednosti. Najvećim delom, ORCA obezbeđuje sredstva za svoj rad na osnovu projekata čiju realizaciju finansiraju različiti donatori, poput Evropske unije, Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Austrijske razvojne agencije, Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), Svetskog udruženja za zaštitu životinja i drugih.

Najveći broj donatora objavljuje javne pozive za finansiranje projekata. Ukoliko procenimo da se javni poziv odnosi na naše aktivnosti, odnosno da se odnosi na aktivnosti iz Strateškog plana ORCA, podnosimo predlog projekta. Ovaj predlog projekta, prolazi proveru kvaliteta koje vrše posebne, nezavisne komisije, koje formiraju donatori. Ukoliko naš projekat zadovolji kriterijume, donator donosi odluku da ga finansira i vrši nadzor nad sprovođenjem akivnosti, kao i nad trošenjem novca.

ORCA je u potpunosti nezavisna i suverena organizacija civilnog društva, koja se ne finasira od strane državne uprave. Naši finansijski izveštaji su transparentni i svima dostupni.