Park divljih životinja u Australiji donosi dobre vesti! Čuvari su najavili okot prve bebe koale otkako su šumski požari opustošili kontinent. Australijski park gmizavaca u blizini Sidneja u Novom Južnom Velsu nakon toga objavio je video snimak mladunčeta koale. Čuvari su je nazvali Eš (Ash – pepeo).

“Imamo vrlo posebnu vest… Naša prva koala ove sezone iskočila je iz mamine torbice da kaže zdravo!”, objavili su iz Parka. Nazvali su je “znakom nade za budućnost australijske autohtone divljine”.

Park divljih životinja ponovo je otvoren 1. maja nakon što je u martu zatvoren zbog pandemije COVID-19. Otkako se malena koala okotila, postala je veliki hit na internetu i počela je češće da izlazi kako bi pozdravila svoje fanove. Njena mama Rouzi mirno gleda dok mali torbar pregleda svoj novi svet.

Šumski požari započeli su u oktobru, u istočnoj i zapadnoj Australiji, opustošivši mnoge delove Australije. Do trenutka kad su stavljeni pod nadzor u februaru, požari su uništili više od 2400 domova i oko 5,4 miliona hektara, upravo u istočnoj državi Novi Južni Vels, najmnogoljudnijoj državi zemlje.

Bilo je mnogo srceparajućih priča i video zapisa iz požara – uključujući i slike mnogih povređenih životinja. Koale su bile posebno teško pogođene. Više od 30 koala spašeno je od požara i dovedeno u bolnicu za koale, Port Makeri u Novom Južnom Velsu. Nakon što je inicijalno prikupljeno više od 7,8 miliona dolara za postavljanje stanica za piće u izgorelim područjima širom zemlje, bolnica sada planira da pokrene program razmnožavanja koala sa svim dodatnim sredstvima.

Koale su endemska vrsta u Australiji, što znači da je to jedino mesto gde ovi torbari postoje u divljini. Nekada je Australija bila dom milionima koala, ali Australijska fondacija za koale kaže da su koale sada “funkcionalno izumrle”. Grupa procenjuje da u austalijskoj divljini nije ostalo više od 80.000 koala.

Crvena lista ugroženih vrsta Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) navodi koale kao “ranjive” sa smanjujućim brojem. WWF je upozorio da bi koale mogle da izumru u Novom Južnom Velsu do 2050. godine.

Ali barem malo dobrih vesti u parku divljih životinja došlo je sa novorođenom Ešom.

Gledajući prenos uživo mladunčeta Eša i njene majke u zoološkom vrtu, jedan obožavalac na Fejsbuku objavio je: “Hajde, Australijo, vreme je da se probudimo i učinimo sve što je moguće da zaštitimo ovu neverovatnu životinju od izumiranja.”

Upoznajte Eša:

Prevela: Marija Filipović
Izvor: The Hugger