Udruženje za brigu o životinjama Banata BETA Zrenjanin osnovano je 1. februara 2013. godine kao deo  BETE koja je tada već postojala u nekim gradovima Srbije. Osnovani smo sa željom da pomognemo u rešavanju problema napuštenih životinja, pre svega u našem gradu, ali i bližoj okolini.

Naš osnovni cilj je bio i ostao da se podigne svest građana o odgovornom držanju životinja –  pre svega pasa i mačaka kao kućnih ljubimaca. Pritom nam je jedan od najvažnijih zadataka bio da osvestimo sugrađane po pitanju važnosti sterilizacije kućnih ljubimaca. Na početku rada bili smo veoma iznenađeni brojem bačenih i ostavljenih mladunaca koje smo nalazili na ulicama našeg grada i po okolnim mestima.

Naše udruženje je počelo sa radom sa mnogo entuzijazma, i naš tim je imao mnogo članova. Nažalost, od osnivanja se broj članova znatno smanjio. Zbog toga nam je cilj da u bližoj budućnosti povećamo broj članova – volontera koji će nastaviti sa ostvarenjem naše misije.  Nadamo se uspehu po tom pitanju i verujemo da će Zrenjaninci postati savesni, odgovorni vlasnici, puni ljubavi prema svojim četvoronožnim prijateljima!

Od samog početka našeg rada, pored raznih tužnih situacija, nailazili smo i na one koje su nam ostale u sećanju kao veoma smešne. Dešavalo se da su nas ljudi zvali kako bismo njihove domove čistili od buva i hvatali slepe miševe. Što se tiče pasa o kojima trenutno brinemo, neki od njih su sa nama i po pet godina. Najviše nas boli to što za neke od njih niko nikada nije ni pitao. Jednom delu naše družine želimo da nađemo zajedničke domove jer se nikada nisu razdvajali jedni od drugih ( kao što su Širli i Šejn, Marko i Zare, Šejla i Ena, Pjer i Su).

Zahvaljujući donacijama prijatelja koji nas prate preko stranice na Fejsu, uspevamo da našim psima obezbedimo redovne obroke. Zbog toga nam je donacija koju su nam obezbedili ORCA i PANINI neizmerno značajna! Ona nam omogućava da neko vreme ne mislimo na to kako ćemo i odakle nabaviti hranu. Zahvaljujući ovakvoj vrsti pomoći, možemo bar na trenutak da se opustimo i više pažnje posvetimo nekim drugim aspektima dobrobiti naših pasa. Zbog toga vam se zahvaljujemo od srca!

Stojanka Glišin, Udruženje „Beta“, Zrenjanin