Sezona praznika je pred nama, pa mnogi vlasnici kućnih ljubimaca planiraju da uključe svoje krznene drugare u slavlje. Dok traju pripreme za praznike, potrudite se da što više održite uobičajen način ishrane i rutinu vežbanja svog ljubimca. Takođe, obavezno držite kućne ljubimce podalje od nezdravih poslastica, otrovnih biljaka i opasnih ukrasa.

Budite oprezni sa sezonskim biljkama i ukrasima

 • Novogodišnja jelka: Bezbedno fiksirajte novogodišnju jelku tako da ne može da se prevrne i padne, jer na taj način može povrediti vašeg ljubimca. Tako ćete takođe sprečiti da se prospe voda, jer ona može sadržati đubriva koja mogu prouzrokovati stomačne probleme. Ustajala voda je leglo bakterija, a vaš ljubimac bi mogao od nje dobiti mučninu ili proliv.
 • Bez šljaštećih traka: Mačići vole ovu šljašteću „igračku“ koja reflektuje svetlo i koju je lako nositi u ustima. Ali grickanje može da dovede do gutanja, što može izazvati začepljenje digestivnog trakta, povraćanje, dehidrataciju i moguću operaciju. Najbolje je da grane ukrasite nečim drugim.
 • Praznični sjaj: Ne ostavljajte upaljene sveće bez nadzora. Kućni ljubimci mogu da se opeku ili da izazovu požar ako obore sveću. Obavezno koristite odgovarajuće držače za sveće na stabilnoj površini. A ako izlazite iz sobe, obavezno ugasite sveću!
 • Žice, baterije i staklene ili plastične ukrase držite van domašaja šapa. Žica može dovesti do potencijalno smrtonosnog strujnog udara, dok probušena baterija može izazvati opekotine u ustima i jednjaku. Krhotine lomljivih ukrasa mogu oštetiti usnu duplju i digresivni trakt vašeg ljubimca.

Izbegavajte opasnosti koje sa sobom nosi praznična hrana

 • Preskočite slatkiše: Do sada već znate da svoje ljubimce ne treba da hranite čokoladom i namirnicama zaslađenim ksilitolom. Ali da li ste svesni toga šta su sve kućni ljubimci spremni da urade da bi se dokopali nečeg ukusnog? Držite kućne ljubimce podalje od stola i tanjira sa hranom i obavezno čvrsto zatvorite poklopce na kantama za smeće.
 • Ostavite ostatke: Kućnim ljubimcima ne treba davati masnu, začinjenu hranu za ljude, kao ni kosti. Kućni ljubimci mogu da učestvuju u slavlju na druge zabavne načine koji neće biti uzrok velikih veterinarskih računa.
 • Oprezno s koktelima: Ako vaša proslava uključuje praznične napitke za odrasle, obavezno alkoholna pića stavite tamo gde kućni ljubimci ne mogu da ih dohvate. Ako ih se vaš kućni ljubimac dočepa i popije, može postati slab, bolestan, pa čak i pasti u komu, što može dovesti do smrti od respiratorne insuficijencije.
 • Odabir posebnih poslastica: Želite li nešto da poklonite svom ljubimcu? Držite se igračaka za žvakanje koje su u osnovi neuništive, igračaka koje mogu da se napune zdravom hranom ili poslasticama za žvakanje koje su dizajnirane da budu lako svarljive. Dugačke, vlaknaste stvari su san svake mačke, ali u najrizičnije igračke za mačke spadaju vrpce, prediva i olabavljeni delići koji mogu da se zaglave u crevima, što često dovodi do operacije. Iznenadite macu novom lopticom koju ne može da proguta jer je prevelika ili plišanom igračkom za mačke.

Isplanirajte praznično okupljanje bezbedno za kućne ljubimce

 • Kućni red: Ako vaši gosti koji vole životinje žele da posvete malo dodatne pažnje vašim ljubimcima dok ste vi zauzeti kao domaćini zabave, neka slobodno iniciraju igru ili maženje.
 • Odložite lekove: Obavezno zaključajte sve svoje lekove na bezbedno mesto i recite gostima da svoje lekove drže zatvorene i spakovane.
 • Odvojena soba: Obezbedite svom ljubimcu miran prostor gde može da se povuče — sa svežom vodom i mestom gde može da se ušuška. Stidljiva štenad i mačke možda će hteti da se sakriju ispod nameštaja, u transporter ili u odvojenu sobu daleko od gužve.
 • Novogodišnja buka: Dok odbrojavate do početka nove godine, imajte na umu da se bačene konfete mogu zaglaviti u crevima mačke ako ih proguta, što može iziskivati i operaciju. Bučne petarde mogu prestraviti kućne ljubimce i oštetiti njihove osetljive uši. Takođe imajte na umu da se mnogi kućni ljubimci plaše vatrometa, zato ih oko ponoći smestite na bezbedno, zaštićeno mesto.

Da li i vi imate neki savet za bezbednu proslavu praznika?

Prevela: Ana Stijelja