Iako deluje nemoguće, među nama su stanovnici planete kojima virus korona prija. Zahvaljujući odsustvu sečenja trave koje inače obavljaju nadležne službe širom naše zemlje, niču i rastu najrazličitije divlje biljne vrste. 

Ove biljke i pčele kojih ima sve manje, oporavljaju se zahvaljujući našoj izolaciji. Prisustvo raznobojnih cvetova prija i ostalim oprašivačima kao što su leptiri, ptice i slepi miševi.

Pretvaranje cvetnih livada u farme i prostore za izgradnju novih zgrada i tržnih centara, ukralo je dom mnogim divljim biljnim vrstama, koje sada nesmetano rastu i pokazuju svoju lepotu u punom sjaju. 

Svakog proleća nadležne službe kosačicama uređuju travnate površine gradova u Srbiji i tako odnose brojne maslačke, bele rade, ljutiće… pre nego što procvetaju i dobiju priliku da se razmnože. Baš zato svake godine imamo sve manje raznobojnog divljeg cveća, ali i oprašivača koji ne mogu da prežive bez hrane koja im je neophodna.

Zahvaljujući pandemiji, uređivanje ovih površina nije prioritet, što ostavlja divljim vrstama dovoljno vremena za cvetanje i razmnožavanje. Možda nas ova situacija podstakne da se preispitamo i shvatimo da priroda može da se uredi sama, uz povremeno sređivanje i minimalnu pomoć, bez prečestih „intervencija“ ljudske ruke.

Kada izađemo iz izolacije, dočekaće nas raznovrstan biljni svet, koji su naše aktivnosti dugo uništavale. Na nama je da ga prihvatimo, i učinimo sve što možemo da mu omogućimo da i dalje živi sa nama. Iskoristimo ovo vreme da iz naših domova ili dvorišta posmatramo lepotu koju priroda sama stvara.

Kako izgleda priroda sa vašeg prozora? Pošaljite nam fotografije na info@orca.rs, hajde da zajedno napravimo album sa najlepšim slikama prirode.