Dolazak jeseni donosi nove izazove za vlasnike ljubimaca, naročito tokom onih dana kada se sat vraća unazad, pa evo nekoliko saveta koji će poslužiti vama i vašem ljubimcu za period kada dani postanu kraći.

Saveti za brigu o svim ljubimcima

 • Promena godišnjih doba može doneti probleme sa kožom, sa disanjem, bolovima u zglobovima i alergijama, pa se zato morate postarati da pažljivo kontrolišete zdravlje vašeg ljubimca. Ako kojim slučajem uočite neku neobičnu promenu, potražite savet veterinara.
 • Pužomor (sredstvo za suzbijanje puževa) je otrovan za sve ljubimce, pa bi ga trebalo izbegavati u okruglim gredicama i saksijama. Ako ga vaš ljubimac kojim slučajem pojede, može doći do trzanja, dijareje, povraćanja, preterane zadihanosti, nekoordinisanog kretanja, mišićne drhtavice ili drhtanja mišića, hipotermije i mnogih drugih simptoma. Ako vaš ljubimac pokaže neki od ovih simptoma, odvedite ga odmah kod veterinara.
 • Slično tome, antifriz i sredstva za čišćenje staklenih površina imaju isti neželjene efekte po život ljubimaca. Ako spremate automobil za zimu, zapamtite koliko su ove supstance smrtonosne za životinje.
 • Ovo doba godine podstiče glodare da traže toplije sklonište , pa stoga, ne ostavljajte rodenticide (hemijska sredstva za suzbijanje glodara) u garaži , ili u šupama gde bi vaši ljubimci mogli da dođu u kontakt sa njima, zato što bi moglo da bude fatalno po njih ako ih pojedu.
 • Izgleda da se sezona vatrometa produžava svake godine i može da bude stresan period za sve ljubimce na razne načine. Evo kako da zaštitite ljubimca od petardi i vatrometa.
 • Problemi sa krpeljima i buvama postaju ozbiljniji tokom jeseni, a najizraženiji su kada počne grejna sezona. Pobrinite se da pribavite sredstvo protiv buva i krpelja i često pratite krzno vaših ljubimaca. Ako pronađete krpelja , pobrinite se da koristite prave instrumente za njihovo uklanjanje.

Zečevi i morski prasići

Ako zečeve i morske prasiće držite napolju, sada je pravo vreme da isplanirate gde ćete ih držati tokom predstojećih hladnih meseci. Potrebno je da zaštite njihov kavez od hladnoće kako bi im bilo toplo, a kao izolaciju u tim slučajevima bi trebalo koristiti rezervnu ćebad ili isečene delove tepiha.

 • Nemojte koristiti flašice napunjene vrućom vodom ili električnu ćebad, jer bi to moglo da opeče vašeg krznenog ljubimca. Umesto toga, koristite dodatnu posteljinu da biste ih ušuškali i ugrejali.
 • Zečevi i morski prasići mogu da dobiju malo više slame kao dodatak redovnoj ishrani da bi povećali unos kalorija, jer oni nemaju hibernaciju kao ostale životinje, pa im je potrebno malo više.
 • Kako biste izbegli zamrzavanje činijica sa vodom , pokušajte da ih obložite mehurastom folijom.

Mačke

Neke mačke imaju manje vežbe u tim hladnijim mesecima, jer ne izlaze previše napolje. Postarajte se da im prilagodite ishranu tako da ne postanu gojazne. Takođe, postarajte se da im sveža voda uvek bude dostupna.

 • Ako vaša mačka nastavlja da izlazi tokom hladnijih dana, obratite pažnju da ne ostaje predugo, naročito kada je temperatura ispod tačke smrzavanja.
 • Pazite na promrzline. Najčešće se može naći na ušima, repu i na jastučićima na šapi i izgleda bledo, sjajno ili belo. Odvedite ih kod veterinara, ako primetite da se ovo pojavljuje.
 • Sprečite potencijalne opekotine tako što ćete sačuvati vašu mačku od vatre i grejača i grejalica.
 • Pritisnite sirenu ili zatvorite haubu pre nego što upalite vaš automobil, jer mačke imaju naviku da se zavuku i naginju na gumu ili blizu samog motora.
 • U najvećem broju slučajeva, mačke po statitistici najviše jedu antifriz, pa stoga, držite ga podalje od njih.
 • Napravite ušukano mesto gde bi vaša mačka mogla da spava na toploj posteljini, na mestu na kome nema promaje, i čak mozete podići taj ‘’krevet’’, jer one to naročito vole.

Psi

 • Čak i kada se vreme pogorša, čak i kada su jutra i noći mračnije nego inače, vašem psu je i tada potrebna redovna vežba. Najverovatnije da vaš pas neće imati baš isti nivo vežbanja i pristup napolju koji je imao tokom leta, ali ako nema dovoljno aktivnosti i psihičke stimulacije tokom dana, to može dovesti do problema sa ponašanjem. Ako vaš pas ima manje vežbi tokom nedelje, nemojte preterati tokom vikenda kako biste nadoknadili propušteno, jer preterana aktivnost može da rezultira problemima sa zdravljem.
 • Ako šetate psa rano ujutru ili posle posla, kupite sigurnosni prsluk koji reflektuje svetlo ili čak reflektujuću ogrlicu i povodac za vašeg psa. Ako odvedete psa do bezbednog mesta gde on može da trči bez povoca, bilo bi dobro da kupite male baterijske lapme koje se kače na ogrlicu vašeg psa kako biste videli gde je i gde vrši nuždu. Lampice koje trepere  u više boja su korisne ako imate više od jednog psa.
 • Imajte u vidu vašu bezbednost dok šetate psa po mraku i samo šetajte tamo gde se osećate bezbedno, na primer u delovima koji su osvetljeni uličnom rasvetom ili tamo gde ima ljudi. Najbolje je da šetate sa nekim drugim, pa možda nije loše da organizujete grupu za šetnju sa drugim vlasnicima pasa koje poznajete.
 • Izbegavajte da slušate bilo šta na vašim slušalicama, ili da zovete ili primate pozive na vašem mobilnom, jer vas bilo kakva rasejanost može učiniti ranjivim u ovoj situaciji.
 • Uvek recite nekome gde idete i koliko ćete se dugo zadržati tamo. Ponesite mobilni u slučaju da morate da pozovete nekog hitno i uvek krenite putem koji znate.

Kako još možete da vežbate sa svojim psom?

 • Igrajte se “igre mirisa” u kući ili dvorištu tako što ćete sakriti poslastice ili igračke pa ga pustiti da ih pronađe. Postarajte se da ta igra počne sa nekim lakšim i očiglednim zadacima, a posle postepeno povećavajte težinu samog zadatka. Ako ga hranite suvom hranom, obrok mu možete razbacati po travnjaku i pustiti ga da ga pronađe.
 • Kupite nekoliko interaktivnih puzli za pse ili sami napravite jednu. Najjednostavniji način je da kupite kalup za mafine, stavite poslasticu u svaku rupu i preklopite je sa igračkom koja je bezbedna za vašeg psa. Zatim, pustite psa da potraži poslasticu podižući igračke.
 • Idite na kurseve dresure i vežbajte kod kuće.

Preveo: Lazar Jovanović