Juče smo sa našim prijateljima iz Šapca – učiteljicama i decom iz Osnovne škole „Stojan Novaković“ proveli sjajan dan u prvoj akciji sadnje drveća i biljaka koja je obeležila početak kreiranja botaničke bašte i učionice na otvorenom za decu!

Misija ORCA je između ostalog i da prirodu vratimo deci i decu prirodi. Zbog toga je ORCA rado podržala fantastičnu inicijativu nastavnika i roditelja iz Šapca, da za decu obezbede učionicu na otvorenom. U ovoj učionici, za koju je planirano da vremenom preraste u botaničku baštu sa letnjikovcem, fontanom i jezercetom, učenici osnovnih škola širom Srbije će moći da dođu i da u prirodnom okruženju, uče sadržaje iz oblasti prirode i društva, da se upoznaju sa biljkama i da o njima brinu. Akcija je podstakla i druge da se uključe, pa su volonteri Evropskog centra za ekologiju donirali još sadnica i sami se uključili u sadnju.

U ORCA verujemo da će znanje koje će deca usvojiti kroz ovakvu praktičnu nastavu biti trajnije, a kroz brigu o biljkama koje budu zasadili, deca će usvojiti i važne vrednosti poput poštovanja i odgovornog odnosa prema prirodi i živom svetu, odnosno biće na putu da postanu informisani, odgovorni, aktivni i saosećajni ljudi.

Podršku za sadnju biljaka i kreiranje učionice na otvorenom obezbedili smo kroz projekat „Tvoje mesto u Srbiji“ koji ORCA realizuje zajedno sa partnerima Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju, organizacijama CRTA, MRCN i Fondacijom Jelena Šantić. Cilj projekta je podrška sjajnim inicijativama širom Srbije koje žele da učine nešto dobro za svoju zajednicu, prirodu i životinje.

Ako postavimo pitanje gde danas viđamo svoju decu, odgovor je najčešće „ispred ekrana“ (telefona, računara, TV-a). Roditelji uglavnom znaju da to nije dobro za njihov pravilan fizički i emocionalni razvoj. Lek za ovo je priroda koja danas deci nedostaje. Učenje o prirodi, boravak i druženje u prirodi, ali i kontakt sa životinjama, od velikog su značaja za zdravo odrastanje. O ovome mogu posvedočiti naši drugari iz Dečjeg kluba ORkiCA u kome deca kroz igru i druženje, istražuju i uče o prirodi i životinjama.

Pogledajte: