U lokalnim zajednicama, među vašim komšijama, postoje oni koji su svoje vreme i novac posvetili zbrinjavanju napuštenih, bolesnih i povređenih životinja, a posebno rade na sterilizaciji napuštenih životinja, ali i pomaganju vlasnicima koji žele da sterilišu svoje pse, a nisu u prilici to da plate. Ovi pojedinci čine veliku korist za životinje i za društvo. Podržimo ih – jer aktivno rade na rešavanju problema napuštenih životinja. Takav primer je Dana Dal Fara iz Leskovca.

“Bavim se zbrinjavanjem uličnih pasa već 15 godina. Sve pse i mačke, koji sami ne bi preživeli na ulici prihvatam u svoje privatno prihvatilište. Lečim ih, čuvam, strilišem, vakcinišem i nakon što ozdrave – udomljavam. Udomljavanje ide teško, pa ako ne uspem da ih udomim, oni ostaju kod mene. Sada imam 70 pasa.

Zdrave životinje koje nisam u prilici da zbrinem, ostaju na svom staništu, ali ih sterilišem kako bi se smanjio njihov broj na ulici. Uspela sam da se izborim za pet besplatnih sterilizacija mesečno. Pored toga što su svi psi u prihvatilištu sterilisani i što sterilišem napuštene pse na ulici, pomažem i sugrađanima koji žele da svoje pse sterilišu, a ne mogu da plate veterinara. Moram naglasiti da sarađujem sa divnim veterinarom kome su životinje važnije od novca. On nas redovno posećuje i brine o zdravlju mojih pasa.

Ponosna sam na to što sam mogla da se izborim da toliki broj životinja spasim i da im pružim bolji zivot! Jedan primer je Čoki, koji je kao štene spašen sigurne smrti. Ležao je na prometnom putu. Uzela sam ga ne znajući da je bolestan. Imao je parvovirozu, opasnu zaraznu bolest pasa od koje za kratko vreme mnogi štenci uginu. Kod mene inače štenci nikako ne ulaze odmah u prihvatilište, baš zbog bojazni da mogu zaraziti druge pse. Najpre ih zbrinem privatno, dok ne dobiju sve vakcine i revakcine, pa tek onda odvedem u azil. Čoki je vrlo brzo po dolasku pokazao simptome bolesti i tada počinje borba za njegov život koja je trajala punih 11 dana. Uspešno je izlečen! Nažalost bolest je oslabila njegov imunitet i on ubrzo dobija Demodeks – kožnu bolest pasa koja se dugo leči. Usledio je nastavak borbe za njega koji je urodio plodom, pa sad mogu reći da je sve zaboravljeno i da je Čoki sada prelep pas!

Pas Ćoki kojeg je udomila Dana dal Fara

 

Sada kad dolazi hladno vreme mojim psima je potrebna veća količina hrane. I upravo sad mi Vaša donacija mnogo znači. Borba za dovoljno hrane je uvek prisutna, uvek razmišljam kako nabaviti ili platiti sve to, zato sam srećna kada dobijem donaciju od dobrih ljudi. Bila bih srećna kada bi mi se više ljudi pridružilo i pomoglo, ne samo novčano, već i volonterski. Pomoć volontera je prekopotrebna. Kod mene svako ko poželi moze da dođe da upozna pse i da se uveri kako oni žive, da pomogne na bilo koji način ili samo da se poigra sa psima.

Još jednom veliko hvala organizaciji ORCA”

Više o radu prihvatilišta Dane Dal Fare možete pronaći na njenom Fejsbuk profilu.

Dana Dal Fara