Često čujemo kako deca provode previše vremena u zatvorenom prostoru, igrajući igrice i gledajući crtane filmove po nekoliko sati dnevno. U XXI veku, ovo ponašanje dobilo je i stručni naziv – poremećaj nedostatka prirode.

Mnogi roditelji smatraju da je igranje u zatvorenom prostoru bezbednije, i da će u svakom trenutku znati gde im se deca nalaze. Zato ih naučnici širom sveta upozoravaju i ističu da je za pravilan razvoj neophodno da deca budu okružena zelenilom i da će vreme provedeno u prirodi pozitivno uticati na njihov razvoj i njihovo zdravlje, na sledeće načine:

  1. Izgradnja samopouzdanja

Postoji bezbroj igara u prirodi koje dete može samostalno da izmisli i osmisli, bilo da se igra u parku, dvorištu ili na obližnjem jezeru. Sposobnost kontrolisanja sopstvenih aktivnosti i razvijanje poštovanja prema prirodi pomažu u izgradnji samopouzdanja.

  1. Razvoj kreativnosti i mašte

Igra u prirodi podstiče decu da sama osmisle sve aktivnosti i potpuno istraže svoje okruženje. Pravljenje kućice od blata, kule od peska, Sneška belića, zanimljivi su svoj deci i svako dete će napraviti „skulpture“ onako kako ih samo zamisli.

  1. Učenje odgovornosti

Ako ne brinemo o živim bićima, ona će umreti. Kada od najranijeg detinjstva učimo decu da brinu o životinjama i prirodi, ona će uvek znati šta se dešava ako zaborave da zaliju biljku ili da će cvet uvenuti kada ga iščupaju iz zemlje.

  1. Podsticanje kretanja

Svaka šetnja u prirodi zahteva kretanje, za razliku od sedenja ispred televizora. Vaše dete ne mora da se učlani u lokalni fudbalski tim ili da svakodnevno vozi biciklu – dovoljno je da svakog dana zajedno prošetate parkom ili po šumi. Šetnja nije samo vežba za telo, već i za koncentraciju.

  1. Podsticanje na razmišljanje

Ričard Luv, autor knjige „Poslednje dete u šumi“ ističe da priroda podstiče decu na razmišljanje i stvara znatiželju. Deca će prilikom boravka u prirodi postaviti mnoga pitanja i želeće da znaju kako život na zemlji funkcioniše.

Deca šetaju kroz polje lala

Ako želite da se vaše dete poveže sa prirodom i nauči nešto novo, evo nekoliko predloga. Počnite sa ORkiCA igricom Izazov prirode, u kojoj treba da pronađete životinje i biljke sa spiska. Kroz ovu igru, dete će naučiti da prepozna životinje poput labuda, veverice i mnogih ptica koje nastanjuju naše krajeve.

Kada odgovorite na sve nivoe Izazova prirode, možda će vaš mališan poželeti da pomogne životinjama i biljkama koje je u međuvremenu prepoznao i pronašao. Zato je tu Dnevnik dobrih postupaka – spreman za sve superherojske priče, fotografije i crteže koji dokazuju da deca brinu o prirodi.

I za kraj, ako vaš mališan poželi da podeli svoj talenat sa svima, ORkiCA će rado objaviti njegove radove inspirisane prirodom i životinjama u rubrici Crtaj, piši, fotkaj.