Engleska je zabranila upotrebu plastičnih slamčica i drugih plastičnih predmeta kako bi zaštitila našu planetu od zagađenja

U Engleskoj je snagu stupila zabrana proizvodnje plastičnih slamčica, štapića za mešanje i štapića za uši, što predstavlja još jedan važan korak u vladinoj borbi protiv plastičnog otpada za jednokratnu upotrebu kako bi se zaštitila životna sredina i očistili okeani.

Plastika za jednokratnu upotrebu uzrokuje uništavanje životne sredine i ova vlada je čvrsto posvećena rešavanju tog problema,” rekao je u izjavi državni sekretar za životnu sredinu Džordž Justis, dalje objašnjavajući da je naplaćivanje jednokratnih plastičnih kesa po pet funti, u Engleskoj uspešno smanjila prodaju kesa za 95% u njihovim glavnim supermarketima. Prošlog meseca, ministri su takođe potvrdili da će cena plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu biti povećana na 10 funti i proširena na sve prodavnice i prodavce počev od 1. aprila 2021. godine.

„Zabrana slamčica, štapića za mešanje i štapića za uši samo je sledeći korak u našoj borbi protiv zagađenja plastikom i našeg obećanja da ćemo zaštititi okean i životnu sredinu za buduće generacije“, nastavio je Justis. Postoje izuzeci za osobe sa invaliditetom i osobe sa zdravstvenim problemima.

Procenjuje se da se u Engleskoj svake godine iskoristi 4,7 milijardi plastičnih slamki, 316 miliona plastičnih štapića za mešanje i 1,8 milijardi plastičnih štapića za uši, od kojih mnogi pronađu svoj put u okeane. Zabranom prodaje ovih predmeta, životinje u morima i okeanima će imati povećanu zaštitu i zemlja će se približiti svojoj ambiciji da eliminiše nepotreban plastični otpad, kao što je utvrđeno u britanskom 25-godišnjem planu zaštite životne sredine.

Procenjuje se da globalno između 4,8 i 12,7 miliona tona plastike svake godine uđe u naše okeane i uzrokuje povrede i smrt mnogih vrsta živih bića u moru. Velika Britanija prednjači u širokom programu prekomorskih angažmana, uključujući Savez za čisti okean Komonvelta i Program za smeće Komonvelta, čiji je cilj da spreči da plastični otpad uopšte dospe u okean.

Vlada se takođe obavezala da će pokrenuti “Fond plave planete” u iznosu od 500 miliona funti za zaštitu okeana od zagađenja plastikom, zagrevanja temperatura mora i prekomernog ribolova.

Ostale važne vladine akcije vezane za plastiku uključuju svetsku zabranu mikrokuglica, konsultacije o uvođenju plana povraćaja depozita radi povećanja reciklaže ambalaža pića za jednokratnu upotrebu, kao i sprovođenje zabrane izvoza zagađujućeg plastičnog otpada u zemlje koje nisu članice OECD-a. Vlada će takođe uvesti novi porez na plastične ambalaže kako bi podstakla veću upotrebu reciklirane plastike.

Prevela: Draga Nešković