Februar je mesec ljubavi. Ne samo da ljudi slave ljubav na Dan zaljubljenih u februaru, već je to mesec koji vezujemo i za sezonu parenja mačaka. Znamo da tada mačori postaju glasni, a obračuni oko teritorije češći, dok ženke ulaze u teranje.

Kada mačke ulaze u teranje i kako sve to izgleda?

Ciklusi teranja kod mačaka se javljaju tokom cele godine. Februar – mesec ljubavi mačaka je vreme kada ciklusi počinju, ali oni se mogu završiti tek u decembru. Mačka može imati svoje prvo teranje kada uđe u „pubertet“ – već sa oko 5 meseci starosti. Takođe, mačka može ući u ciklus teranja (estrus) i okotiti se bilo kad u toku godine, ukoliko ima sve potrebne uslove.

Na početku teranja, ponašanje mačaka se menja. Ženke postaju privrženije vlasnicima, glasno i često mjauču, maze se o noge vlasnika učestalije nego inače. Savijaju se na stranu, dok pokreću zadnje noge i lagano se propinju. Početno tiho mjaukanje, prerasta u glasne zvuke zavijanja, slične plaču bebe ili malog deteta.

Neke mačke postaju agresivnije prema drugim mačkama, nekad i prema vlasnicima i počinju da obeležavaju teritoriju urinom da bi ostavile miris za potencijalne partnere. U međuvremenu, dok ženke postaju neumorne, mužjaci lutaju napolju u potrazi za ženkama.

Konačno, mačka će se truditi da izađe iz kuće, dozivaće mužjaka za parenje. Ukoliko joj dozvolite, pariće se sa mužjakom i potencijalno ostati skotna.

Ako primetite da je mačka u teranju, možete sprečiti parenje tako što je nećete pustiti napolje. Budite pažljivi jer će maca najverovatnije želeti da pobegne. Prozore zatvorite kako se mačka ne bi provukla ili povredila u pokušaju bekstva.

Nakon što prođe mesec ljubavi, stiže sezona mačića – šta sad?

Mačke mogu imati 2-3 okota godišnje i sa svakim okotom, doneti na svet 2-8 mladunaca. To znači da svake godine na svet dolazi hiljade mačića koji ostaju na ulicama ili u azilima, jer nema dovoljno domova koji bi ih zbrinuli.

Udruženja za zaštitu životinja strepe od „sezone mačića“. S obzirom da su mlađi mačići često poželjniji ljubimci, novi naraštaji smanjuju šanse da stariji naraštaju pronađu svoje domove.

Mnogi vlasnici puste mačku da se pari i okoti, međutim nakon što shvate koliko je vremena i truda potrebno uložiti da bi se brinulo o leglu mačića, odluče da ih prepuste ulici, sa obrazloženjem „snaćiće se, mačke su to“. Iako su snalažljive, mačkama na ulici preti opasnost od pasa, automobila, bolesti i povreda. Mnogo je bolje sterilisati mačku i ne dozvoliti da njeni potomci pate na ulici.

Sterilizacijom čuvamo zdravlje i život naših mačaka

Sterilizacija je najhumaniji i najdelotvorniji način kojim ćete izbeći neželjeno potomstvo vaše mezimice, sprečiti opasne bolesti polnih organa i uticati na rešavanje problema u vezi sa napuštenim životinjama.

S veterinarskog aspekta, sterilizacija je rutinska hirurška intervencija koju obavlja licencirani veterinar, u veterinarskoj ambulanti. Ljubimac se uvodi u opštu anesteziju, a intervencija podrazumeva odstranjivanje jajnika i materice kod ženki, odnosno testisa kod mužjaka.

Ljubimca možete voditi kući već nakon sat vremena od intervencije. Potpuni oporavak možete očekivati za oko sedam dana kod ženki, odnosno tri do pet dana kod mužjaka.

Sterilizacija mačaka, odnosno kastracija mačora, ne samo da sprečava neželjeno potomstvo, već čuva zdravlje vaše mačke. Sterilizacijom mačke sprečavate bolesti poput urinarnih infekcija i upale materice, tumora mlečnih žlezda i slično. Sterilizaca takođe eliminiše neprijatnosti kao što su obeležavanje teritorije neprijatnim mirisom, glasno mjaukanje i uznemirenost tokom teranja. Kastrirani mačori manje lutaju i manje se tuku sa drugim mužjacima, pa ređe dobiju rane i nakon toga infekcije kao posledica teritorijalnih obračuna.

Nadamo se da su vas ove informacije podstakle da razmislite o sterilizaciji mačke pre nego što uđe u teranje. Za dodatne infromacije konsultujte vašeg veterinara. I što je najvažnije – nikada nemojte napustiti vašu mačku ili njeno potomstvo!

Šta vi mislite o sterilizaciji i kakva su vaša iskustva?

Autor: Tanja Milenković

 

Ako vam se ovaj tekst dopao, pročitajte i:

  1. Mačka kao ljubimac: da li ste spremni?
  2. Prednosti sterilizacije pasa i mačaka
  3. Da li mačka i beba mogu živeti zajedno?