Napuštenim mačkama na ulici prete razne opasnosti poput automobila, pasa, oboljenja ili povreda. Zbog toga su prihvatilišta za mace posebno važna, kako bi im se pružila nova šansa.  Pored zbrinjavanja bolesnih i povređenih maca, Felix – Felinološko društvo, prepoznatljivo je i po akcijama sterilizacije koje sprovodi u cilju smanjenja broja napuštenih mačaka koje provode svoj život na ulici.

„Felix – Felinološko društvo, osnovano je 2005. godine, a naše prihvatilište za mačke je registrovano u Upravi za veterinu, 2011. godine. Broj mačaka je varirao tokom godina, ali se uglavnom uvek kretao između 100 i 150, mada su potrebe za smeštajem mnogo veće, budući da svakodnevno primamo molbe i zahteve za preuzimanje ugroženih mačaka iz cele Srbije.

Uspehom smatramo to što je rad prihvatilišta Felix poznat ljubiteljima maca u celom regionu, pa i u svetu i ponosni smo što je prihvatilište u proteklih godinu dana posetilo preko 100 ljudi iz Srbije i inostranstva. Od svih smo dobili samo reči hvale i divljenja za naše mačke. Naše mace imaju velike ograđene spoljašnje volijere gde se slobodno šetaju i tri prostorije sa centralnim grejanjem gde vole da borave noću. Građani Subotice u Felix-u vide partnera u sterilizacijama, sklanjanju bolesnih i povređenih maca sa ulica i prate naš rad. Imali smo posete novinara sa lokalnih televizija, a u novinskim reportažama smo visoko ocenjeni.

Svaka maca koja je smeštena u Felix ima svoje ime, čip i knjižicu vakcinacije, a uglavnom i svoju tužnu priču. U azilu je othranjeno nekoliko legala mačića starih nekoliko sati ili samo jedan dan, u njemu je našlo dom 15 potpuno neudomljivih FIV+ mačaka (virusna bolest “mačja sida” koja se javlja samo kod maca i neizlečiva je). Kod nas se nalazi i nekoliko maca spasenih iz azila pokojne Etele Merk, imamo pet maca s jednim okom, pet mačaka kojima je amputirana jedna noga, nekoliko mačaka starih preko 20 godina…

Mačke iz Felinološkog društva Feliks

 

Spasili smo i izlečili na stotine zlostavljanih, povređenih i ostavljenih mačaka, ali nam je nekako najslađa priča o našoj medenoj Vili, mačetu iz Vranja koje se rodilo sa šest nogu (dve prednje i četiri zadnje). Ona je stigla kod nas u julu ove godine, nakon nekog vremena ju je naš sjajni tim veterinara operisao, uklonjene su joj nožice viška i sada je potpuno zdrava i razdragana tinejdžerka. Osim nje imamo i Kaću, mačkicu iz Valjeva koju su dohvatili psi i koja je bila potpuno nepokretna kada je spasena. Danas ona nesmetano hoda i pravi zvrčke zajedno sa ostalima iz Felix podmlatka.

Podrška i donacija od jedne velike i prepoznatljive organizacije kao što je ORCA nama puno znači, jer je to znak da ste podržali naš način rada i brigu o mačkama. Ukoliko građani podržavaju rad ORCA, samim tim znači da su podržali rad onih kojima ORCA pomaže i u ovom slučaju donira hranu, pa nas to u svakom slučaju čini ponosnima.“

Jasna Lazić, predsednica Felix – Felinološkog društva i vlasnica prihvatilišta za mačke Felix

Više o radu Felinološkog društva „Felix“ možete pronaći na njihovoj Fejsbuk stranici.