Groblje za kućne ljubimce: mit ili istina?

Osnivanjem groblja za kućne ljubimce, naša prestonica bi se pridružila svetskim gradovima u kojima se životinje sahranjuju na human način. Groblje za kućne ljubimce omogućilo bi vlasnicima kućnih ljubimaca da se dostojanstveno oproste od svojih dugogodišnjih prijatelja i obilaze njihov grob.

Tender za izgradnju groblja biće raspisan u septembru, a izabrana je lokacija u Bloku 51 na Novom Beogradu. Šta će sve sadržati predviđeni kompleks, da li će njime upravljati grad ili privatnik, zašto se na ovaj projekat čeka još od 1996. godine, gde su do sada mnogi naši sugrađani sahranjivali pse, mačke i ostale mezimce, samo su neka od pitanja na koja su odgovorili Goran Vesić, zamenik gradonačelnika grada Beograda i Elvir Burazerović, direktor ORCA.

“Važno je da grad Beograd ima groblje za kućne ljubimce, jer će zahvaljujući njegovom osnivanju ljubitelji životinja koji imaju snažnu vezu sa svojim ljubimcima moći da na dostojanstven način sahrane svog ljubimca. Istovremeno, grad će imati značajne prihode koje će moći da usmeri ka rešavanju problema napuštenih životinja. Već 30 godina dobijamo obećanja da će groblje biti osnovano i ostaje da se nadamo da će ona ovog puta biti ispunjena”, istakao je Elvir Burazerović.

Na pitanje šta je potrebno da bi groblje za kućne ljubimce bilo osnovano, zamenik gradonačelnika Beograda odgovara: “Tender za izgradnju počivališta biće raspisan u septembru, a izabrana je lokacija u Bloku 51 na Novom Beogradu. Po uzoru na svetske gradove, Beograd treba da unapredi odnos prema kućnim ljubimcima i ovo je samo početak afirmisanja odgovornog vlasništva – zaštite ljudi i kućnih ljubimaca.”

Ipak, grad Beograd ne može samostalno da reši problem napuštenih životinja u celoj Srbiji.

“Da bismo rešili problem napuštenih životinja, potrebna je Nacionalna strategija, kao i ozbiljan plan za rešavanje problema. Ministarstvo poljoprivrede je donelo odluku da će doneti Naiconalnu strategiju. Želimo da ovo bude plan trajnog rešavanja i da zajedno otkrijemo uzroke napuštanja životinja. Masovna sterilizacija, visoke kazne za napuštanje životinja i tretiranje napuštanja kao krivičnog dela biće početak rešavanja problema. Ministarstvo poljorivrede je na potezu, a od Grada Beograda očekujemo podršku”, zaključio je direktor ORCA.