Holandska organizacija za zaštitu životinja Dier&Recht postigla je ogroman uspeh u borbi protiv uzgajanja pasa sa kratkim njuškama (brahicefalnih pasa). Od 18. maja ove godine ne izdaju se pedigrei rasnim psima sa kratkim njuškama koji ne ispunjavaju zahteve holandskog zakona. To će značajno uticati na uzgajanje rasnih pasa poput mopsova i engleskih i francuskih buldoga u Holandiji.

Zdravstveni problemi izazvani kratkim njuškama

Kratka njuška i zdepasta građa rasa poput mopsa i francuskog i engleskog buldoga uzrokuju niz poremećaja: većina pasa je hronično bez daha, podložni su toplotnim udarima, a nabori na nosu koji su karakteristični za ove rase dovode do infekcija kože i očiju. Oni užasno pate od fizičkih odlika koje su namerno razvijane kod njih.

Holandski zakon o najkraćoj dužini njuške

Od 2014. godine u Holandiji postoji zakon koji zabranjuje uzgajanje životinja sa fizičkim karakteristikama koje mogu biti štetne za njihovo potomstvo. U martu 2019. ovaj zakon je dopunjen sa nekoliko jasnih smernica za minimalnu zahtevanu dužinu pseće njuške. Nedavno je vlada počela da upozorava uzgajivače koji uzgajaju pse sa ekstremno kratkim njuškama.

Holandski kinološki savez sada izdaje potvrde umesto pedigrea

Sve pedigree u Holandiji izdaje holanski kinološki savez (Raad van Beheer). Rasni psi sa kratkim njuškama više neće dobijati pedigree od ove krovne organizacije za holanske uzgajivačke klubove. Umesto toga, dobiće potvrdu o poreklu. Izdavanje ovih potvrda olakšaće vladi da otkrije uzgajivače koji ne rade u skladu sa zakonom.

Uzgajivači širom sveta besni su zbog holandske zabrane

Uzgajivački klubovi širom sveta užasnuti su holandskim zakonom. Plaše se da će druge zemlje slediti ovaj primer. Psima bez pedigrea nije dozvoljeno da učestvuju u izložbama pasa. To stvara ozbiljne probleme uzgajivačima, a ove popularne rase pasa bi mogle da nestanu.

Veterinari i organizacije za zaštitu životinja odobravaju zakon

Dier&Recht zadovoljni su što je Holandija prva država u svetu koja se bori za zdravlje ovih pasa tako što zabranjuje uzgajanje pasa sa kratkim njuškama. Naučni dokaz da ovi psi hronično pate postoji već decenijama. Veterinari i organizacije za zaštitu životinja godinama upozoravaju na ove probleme. Ove institucije su pozitivno reagovale na nedavna dešavanja u Holandiji.

Dier&Recht nadaju se da će još zemalja slediti njihov primer

Veterinarka Keli Kesen iz Dier&Recht: “Ovo su odlične vesti za sve pse sa kratkim njuškama koji pate od ekstremnih fizičkih karakteristika zbog kojih se namenski i gaje. Ovim će se konačno okončati uzgajanje pasa sa kratkom njuškom u Holandiji. Nadamo se da će još zemalja slediti naš primer i da će ljudi prestati da ih kupuju kada shvate da ovi psi ozbiljno pate od svojih poremećaja i ograničenja!”

Izvor: RashondenWijzer
Prevela: Draga Nešković