Stiglo je vreme praznika i deca će biti na raspustu čitavih mesec dana, pa roditeljima možda treba pomoć oko ideja za stvaranje zajedničkih zimskih uspomena. Kako bismo pomogli roditeljima da lakše podnesu raspust (a i da deci ne ne bi bilo dosadno), sastavili smo listu ideja za zimske porodične aktivnosti.

Naučite decu da budu humana

Deca vole da dobijaju poklone tokom praznika ali zimski raspust je sjajno vreme da naučimo decu kako da uzvrate. Možete predložiti deci da se reše svojih starih igračaka kako bi napravila mesta za nove igračke a stare mogu da doniraju u humanitarne svrhe. Takođe možete uraditi nešto lepo za komšiju ili volontirati zajedno u svratištu ili narodnoj kuhinji. Takođe možete udomiti napuštenu životinju i ulepšati joj ovaj, ali i sve naredne praznike. Ako decu u što ranijem uzrastu učimo da daju, veća je verovatnoća da će kao odrasli biti humaniji.

Kuvajte zajedno

Kuvanje i vreme provedeno u kuhinji može biti sjajan način da se zbližite. Kuvanje ili pečenje podstiču mlađu decu da uče i vežbaju matematičke koncepte kao što je merenje. Ovo čak pomaže i učenju komunikacionih veština. Sem toga kuvanje pomaže izgradnji samopouzdanja u kuhinji.

Čitajte knjige zajedno

Za razvoj rečnika za vašu decu važno je da čitaju ili da im čitate ukoliko još uvek ne znaju da čitaju sama. Čitanje pomaže razvoju jezičkih i govornih veština, poboljšava sposobnost deteta da komunicira, logički razmišlja i pozitivno utiče na akademske rezultate. Možete izabrati knjigu sa sopstvene police knjiga ili se sakriti od hladnog vremena tokom jednog popodneva i istražiti lokalnu biblioteku.

Napišite knjigu zajedno

Ako vaša deca uvek imaju neku priču da ispričaju, zašto ne biste izdvojili vreme da zapišete sve te priče? Starija deca mogu da pišu i da crtaju ilustracije, a roditelji mogu da pomognu mlađoj deci. Možete čak i da napravite slikovnicu, seckajući slike iz starih časopisa koji vam više ne trebaju.

Otputujte iz grada

Planirajte putovanje sa decom, posebno ako su ona mlađa. Zimski raspust može biti sjajna prilika za avanturu da se ode van grada i da se vide nove stvari.

Organizujte takmičenje za talente

Deca često vole da nešto otplešu ili otpevaju, pa možete da ih podstaknete da iskažu ove talente. Bitno je da ohrabrite sve da učestvuju (da, čak i bake i deke) i da svi talenti mogu da se prikažu. Možete i da snimate ako želite da  pokažete nekome ili da gledate ponovo posle nekog vremena.

Posetite muzej ili ustanove kulture

Lokalne atrakcije mogu biti savršen beg od hladnoće. Spakujte ručak i provedite ceo dan u lokalnom muzeju ili ustanovi kulture (uz poštovanje svih mera bezbednosti). Oni mogu obezbediti deci impresivno iskustvo učenja, podstičući maštu, predstavivši nove predmete i ponuditi jedinstveno iskustvo. Neki muzeji mogu čak da ponude besplatan ulaz ili popust na ulaz određenim danima.

Izađite napolje i igrajte se

Deca treba da idu napolje i da se igraju, čak i tokom zime. Igra napolju jača njihov imunitet, pruža vežbanje, stimuliše maštu, promoviše veštine rešavanja problema i obezbeđuje vitamin D – stvari koje su deci potrebne čak i kada temperature padnu. A svež vazduh je dobar i za roditelje, takođe. Stoga se toplo obucite i počnite da pravite Sneška Belića.

Prevela: Dragana Tripković