Razmišljanje o jeseni može biti veoma prijatno. Iako je uobičajeno razmišljanje o mekanim šalovima i ukusnim pitama, simbolička značenja jeseni su mnogo dublja nego što mislite. Antičke kulture, nauka, i astrologija su povezale mnoge aspekte ovog prelepog godišnjeg doba sa ljudskim životom. Ove simboličke asocijacije su dobri podsetnici da Majka Priroda ima ogroman uticaj na naše živote. Hajde da izdvojimo malo vremena da naučimo nešto o ovih sedam simboličkih značenja jesenje ravnodnevice.

Promena

Kako je grčki filozof Heraklit jednom rekao, “Jedina stalna stvar je promena.” Jesen nas podseća da se naša tela, um, i okruženje stalno razvijaju. Fokusira se na nestalnost života, naglašavajući koliko je važno biti prisutan u sadašnjosti. Tako možemo maksimalno da uživamo u svemu što imamo pre nego što prođe.

Misterija

Zahvaljujući promenljivoj prirodi života, svaki dan nam donosi nove misterije. Svež jesenji vazduh i lišće koje opada personifikuju nepoznato. A kada to nepoznato prihvatimo, imaćemo veći kapacitet da živimo život najbolje što možemo. Saznanje da smo svi u istoj situaciji okrenuti prema istom moru misterija je smirujuće.

Očuvanje

Jesen predstavlja očuvanje života i njegovih osnovnih potreba. Tokom ovog perioda, životinje se pripremaju za zimu tako što prave zalihe hrane i udobna mesta za hibernaciju. Farmeri rade na svojoj jesenjoj žetvi tako što sakupljaju rezerve useva. Takođe, imamo tendenciju da se povučemo unutra i koncentrišemo na stvaranje bezbednog i mirnog doma. Na neki način, jesenje doba nam pruža šansu da se ponovo povežemo sami sa sobom dok nastojimo da očuvamo naše voljene domove.

Zaštita

Dok leto prelazi u jesen, mi se štitimo nošenjem slojevite odeće i debljih materijala. Takođe se više fokusiramo na svoje zdravlje tako što pojačavamo imunitet zdravim navikama i ishranom. Na kraju krajeva, na jesen može da se gleda i kao na vežbu za pojačanu svest o sebi i svom okruženju.

Udobnost

Isto kao zaštitu, jesen simboliše i udobnost. Ovo godišnje doba je najbolje za traženje udobnosti u sred opadajućih temperatura. Stvaranje mirnog i ušuškanog mesta je zapravo jedna od najvećih prednosti jeseni. Daje nam i šansu da shvatimo šta čini da se osećamo toplo i bezbedno.

Balans

Dan i noć su iste dužine tokom jesenje ravnodnevice. Zbog toga su antičke kulture ovaj dan uvek povezivale sa konceptom balansa. Sunce takođe ulazi u znak vage, koji se simbolično predstavlja kao vaga sa dva uravnotežena tasa. Jesen nam daje šansu da uđemo u harmoniju sa Zemljom i nađemo balans u sebi.

Ostavljanje stvari iza sebe

Kako temperature padaju sa opadanjem lišća, jesen ilustruje lepotu ostavljanja nekih stvari iza sebe. To ne mora da bude shvaćeno kao nešto turobno i morbidno. Umesto toga, možemo ovaj koncept da primenimo na naš unutrašnji ego, pohlepu i ponos. Ova ideja takođe naglašava nestalnu prirodu svega oko nas.

Prevela: Sonja Stojiljković