Sa tugom delimo vest da je četvorogodišnjak iz Sente smrtno stradao nakon napada porodičnih pasa. ORCA izražava najdublje saučešće porodici i prijateljima preminulog dečaka.

Prema pisanju medija, dečaka su u dvorištu kuće napali porodični psi koji su izašli iz kaveza. Majka koja je pokušala da odbrani dete, takođe je povređena. Tri psa su eutanazirana su po nalogu zamenika Višeg javnog tužioca u Subotici.

Ako moramo učiti iz tragedija koje se dešavaju, a nažalost nije prvi put, onda moramo apelovati na pojedine vlasnike pasa da spreče ovakve tragedije, tako što će promeniti način na koji drže svoje pse. Studije su pokazale da je dugotrajno zatvaranje pasa u kaveze (bokseve) ili držanje na lancu izuzetno štetno po fizičko i psihološko stanje životinja. Životinje prinuđene da žive u ovakvim uslovima, razvijaju različite poremećaje ponašanja, uključujući i ono najproblematičnije: agresivnost.

Nažalost, uprkos brojnim dokazima da psi koji se drže zatvoreni i na lancu često agresivno reaguju na ljude, pojedini građani ih i dalje ovako drže. Promenom ponašanja prema psima, sprečićemo tragedije.

Istovremeno apelujemo na građane koji primete ovakvo držanje pasa da ga prijave veterinarskoj inspekciji. Prema članu 57. Zakona o dobrobiti životinja, vlasnik, odnosno držalac psa ne sme držati psa stalno vezanog na lancu ili na drugi sličan način vezanog, osim ako je vezan na produženu vodilicu.