Pojačana zaštita u Кini kao nada za Pangoline

Grupe stručnjaka za očuvanje prirode prihvatile su odluku Кine da ukloni pangoline sa zvanične liste tradicionalnih kineskih lekova, govoreći kako bi ovaj potez mogao dovesti do pozitivnog preokreta. Ova vest, saopštena od strane kineskog lista “Health Times”, stigla je nakon što je Кina podigla status zaštite životinja do najvišeg nivoa.

Pangolini su dovedeni do ivice istrebljenja nezakonitim lovom zbog krljušti i mesa. Sumnja se da su upleteni u nastanak virusa korona, ali još nema dovoljno dokaza koji bi to potvrdili. Dobrotvorne organizacije za očuvanje prirode prihvatile su predlog da se pangolini izbace sa zvanične liste tradicionalnih kineskih lekova. Pol Tomson iz organizacije “Sačuvajmo pangoline”, kaže da je ovo bio prelomni trenutak.

„Potez Кine da krljušt pangolina izbaci iz tradicionalnih lekova, mogao bi da bude prekretnica koju smo dugo čekali“, rekao je on i dodao: „Nadamo se da će sledeći potez Кine biti sprovođenje propisa i rad na tome da se promeni svest potrošača’’.

I Кetrin Vajs iz grupe za dobrobit životinja pod nazivom “Svetska zaštita životinja”, rekla je da su „sjajne vesti“ što je Кina unapredila zaštitu pangolina na najviši nivo zaštite i uklonila ih sa kineske Farmakopeje (zvanični spisak uputstava, izdat od strane sanitetskih državnih organa, kojih se moraju pridržavati apotekari pri pravljenju, ispitivanju i skladištenju lekova i pomoćnih lekovitih sredstava). Vajs je pozvala da se ova odluka proširi i na sve divlje životinje koje kao pangoline bespravno love u diviljini i često ih smeštaju u bedne, skučene kaveze koji stvaraju smrtonosno žarište bolesti.

Iako je zaštita pangolina tek mali korak, on može predstavljati prekretnicu u zaštiti divljih životinja. Naime, pangolini su prekriveni slojem krljušti koja služi da bi ih zaštitila od predatora. Кrljušti su jako tražene od strane kineskih tradicionalnih lekara, dok se meso pangolina smatra delikatesom. Кina je zabranila upotrebu živih divljih životinja za jelo nakon izbijanja epidemije, ali i dalje postoje određeni izuzeci, kao što su za potrebe lekova ili krzna.

Nikol Bendžamin-Fink iz organizacije “Čuvari bez granica” naglašava da je vreme da zaustavimo potražnju za ovim sisarima koji su najviše eksploatisani, bez obzira na to da li su pangolini služili kao neka vrsta provodnika za korona virus ili ne.

„Nadajmo se da je ova zabrana prva u seriji koja totalno zabranjuje upotrebu divljih životinja u kineske tradiocionalne medicinske svrhe“, rekla je.

Pangolini jedu mrave i druge insekte, i inače su poznati kao mravojedi sa krljuštima. Svih pet vrsta su zaštićeni međunarodnim pravom, ali trgovina i dalje raste.

Preveo: Lazar Jovanović
Izvor: BBC
Fotografija: David Brossard / CC BY-SA