Prethodna dva meseca izolacije nikom nisu lako pala, a za decu koja su inače jako aktivna, bila su posebno izazovna. Neka deca međutim, imaju tu sreću da odrastaju sa kućnim ljubimcem sa kojim su u prilici da podele sve radosti i izazove i da ih lakše prožive. Kakva je radost odrastati sa ljubimcem, naročito tokom vanrednog stanja, saznajemo od Nade Radošević Kočović, mame Jelene (7 godina) i Ilije (9 godina).

Kako izgleda život vaše porodice tokom vanrednog stanja?

Mir i sigurnost smo pronašli na planini Kosmaj. Suprug i ja smo odlučili da zajedno sa decom odemo iz grada u prirodu i poslednja dva meseca naša vikendica je postala naš dom. Poveli smo i baku i naravno našeg ljubimca Šapicu. Ovde zajedno uživamo u blagodetima planine, proleću i svim lepim starima koje nas okružuju. 

Sve ovo što se dešava u našoj zemlji i celom svetu jeste uticalo na naš život, ali se jako trudimo da održimo vedar duh i pozitivno raspoloženje svih ukućana. Suprug je prešao na on-line rad od kuće. Deca su navikla na rutine, važno je okupirati im pažnju i organizovati dan tako da imaju što više različitih aktivnosti. Jelena i njen brat Ilija prate nastavu putem RTS-a i rade domaće zadatke. Nastavili su sa časovima engleskog i sa muzičkom školom – srećom društvene mreže poput Viber-a su im omogućile da ostanu u kontaktu sa svojom učiteljicom i nastavnicima iz škole jezika i muzičke škole. Svako veče priređujemo porodične koncerte i tako se zabavljamo, a klinci ujedno vežbaju sviranje instrumenata. Nedostaju im drugari i njihov deka koji je ostao u gradu, ali verujemo da će se stanje promeniti na bolje i da ćemo uskoro ponovo moći da vidimo sve nama drage ljude!

Da li ste pokušali da objasnite deci šta se trenutno dešava u svetu i kako su oni to prihvatili?

Deca su po prirodi veoma radoznala i naravno, bili su puni pitanja. Nismo ni na trenutak pomišljali da bi trebalo kriti istinu od njih. Objasnili smo im da su ljudi prekršili neka pravila koja postoje u prirodi, previše zašli i uništili staništa nekih divljih životinja i da se priroda branila, pa je zbog toga virus prešao na čoveka. Zahvaljujući ORkiCA radionicama, naša deca mnogo toga znaju o prirodi i životinjama i nije im bilo teško da shvate šta se desilo i kako je nastao korona virus. 

Dvoje dece mlađeg uzrasta i kućni ljubimac – neki roditelji smatraju da to može biti previše obaveza za jednu porodicu. Kakvo je Vaše iskustvo?

Imati ljubimca je divna stvar za celu porodicu, bez obzira da li se radi o kuci, maci ili nekoj drugoj životinji. Deca koja odrastaju uz životinje razvijaju empatiju i druge pozitivne osobine: brižna su, nežnija, plemenitija, osećajnija prema drugim živim bićima. Takođe, deca uz ljubimce uče kako izgleda brinuti se o nekome. Možda se nekim roditeljima to čini kao velika obaveza, ali to nije tako, govorim iz ličnog iskustva. 

Jelena i Ilija su veoma srećni sa Šapicom. Ona je ženka ruskog toy terijera stara 4 godine i ravnopravni je član naše porodice. Naša deca su od samog početka prihvatila deo obaveza oko Šapice, npr. redovno proveravaju da li ima svežu vodu i dovoljno hrane u činiji, a kada još malo porastu moći će samostalno da izvode Šapicu napolje. 

Koliko ljubimci utiču na pozitivno raspoloženje porodice postalo nam je jasno upravo tokom ova dva meseca. Jelena, njen brat i Šapica su stalno zajedno. Slobodno vreme svo troje provode u dvorištu smišljajući nove igre, a Šapica, kao njihova najbolja drugarica, uvek je deo tima. Često se pridruže i meni u poslu, pa smo tako svi zajedno pre nekoliko nedelja sadili cveće i luk u bašti. Sa ljubimcem nikada nije dosadno! 

ORkiCA pomaže deci da dožive prirodu na jedan potpuno nov način!

Jelena je od malena pokazivala veliku privrženost prema prirodi i životinjama. Naša baka Milica ima tri psa i nekoliko maca sa kojima se Jelena oduvek igrala. Ta ljubav prema životinjama je nešto što nju veoma dobro opisuje. Mi smo tu duboku emociju koju ona gaji prema prirodi rano prepoznali i od starta podržali njenu želju da pohađa ORkiCA radionice. Četvrtak je njen omiljen dan u nedelji rezervisan za ORkiCU. 

Vaše kreativne radionice bih preporučila svim roditeljima koji žele da urade nešto dobro za svoje dete, što će doprineti njihovom razvoju, edkukaciji i vaspitanju. Bez obzira da li su deca pre toga ispoljavala veće ili manje interesovanje za živi svet, mislim da bi svako dete nakon makar samo jedne posete ORkiCI počelo da shvata prirodu na jedan potpuno drugačiji način. Naša Jelena je uz vas naučila da su životinje ravnopravne sa ljudima, da imaju potrebe i osećanja kao i mi. Naučila je koliko je priroda važna za opstanak čoveka i da ne možemo živeti u neskladu sa svetom koji nas okružuje. Ona jedva čeka da se ponovo druži sa vama i drugarima iz Orkice!