Od septembra, kada su Australiju zahvatili prvi požari, do danas, spaljeno je više od 6,3 miliona hektara zemljišta. Iako požari u Australiji i dalje traju, priroda se postepeno oporavlja.

Kada biljke zahvati požar, posledice mogu biti različite. Neke od njih vatra potpuno uništi. Neke izgube svoje lišće ili dobiju trajne ožiljke… Njihove grane postaju beživotne, ali to ne znači da se neće oporaviti. Mnoge australijske vrste drveća, poput eukaliptusa, evoluirale su tokom vremena kako bi zaštitile svoje pupoljke od vatre. To im je omogućilo da se brzo oporave i razmnože se nakon spaljivanja površine, a čak koriste i prednost hranljivih materija iz pepela.

Stanovnici Australije spremno su dočekali prve reakcije prirode posle požara. Zahvaljujući njima, fotografije biljaka koje su počele da se oporavljaju obišle su ceo svet.

Kako se biljke oporavljaju od požara?

Biljke u Australiji vekovima su izložene čestim požarima. Tako je na njih izvršen pritisak i morale su da pronađu način da se oporave posle spaljivanja. Regeneracija posle požara traje godinama – neke vrste mogu da se oporave ubrzo nakon požara, dok su drugima potrebne godine. Ipak, razmere ovogodišnjih požara podižu svest o preživljavanju vrsta koje mogu da se adaptiraju i nastave da žive bez obzira na posledice.

Staništa mnogih životinja koje su preživele šumske požare su uništena i neće imati posebnu vrstu hrane s kojom se inače hrane. Pojedini delovi ekosistema neće moći da se tako brzo oporave, što će dovesti do rasta broja žrtava i nakon požara, a neke vrste će biti dovedene do granice izumiranja. Ipak, spori oporavak biljaka nakon požara daje nadu prirodi, životinjama i stanovnicima Australije i daje nadu da će se australijski sistem obnoviti koliko god bude moguće.

Pogledajte kako se priroda u Australiji oporavlja od požara: