Možda ste čuli za izreku da mačke postoje kako bi opovrgle dogmu da je sve stvoreno da bi služilo čoveku. Istina je da mačke više cene svoju nezavisnost od pasa. Ali ukoliko ste nekad imali tu sreću da provedete vreme u društvu mačaka, sigurno znate da i one traže pažnju i društvo njihovih vlasnika.

Elegantna, živahna i neodoljiva, mačka može biti sjajan član vaše porodice, a druženje sa njom divno iskustvo. Svaka mačka poseduje svoju specifičnu mačju individualnost, i zato je važno da izaberete ljubimicu koji će najbolje odgovarati vašim željama i mogućnostima. Pored izgleda i boje dlake, pri izboru je važno da obratite pažnju i na macin uzrast i tempetament, ali i na ljubimce koje već imate kod kuće.

Rasna mačka ili domaća mačka?

Kao i psi, i mačke mogu pripadati određenoj rasi. Rasne mačke su selektivno odgajane tako da ispune određene karakteristike rase, kako u smislu fizičkog izgleda, tako i po pitanju ponašanja, što je deo njihovih prednosti. Međutim, slično rasnim psima i rasne mačke su usled selektivnog odgoja postale sklonije pojedinim genetski naslednim bolestima, nego što je to slučaj sa mešancima.

Domaća mačka drži primat kada je u pitanju popularnost u mačjem svetu. Smatra se da oko 98% svetske populacije mačaka čine domaće mačke. Za razliku od pasa koji mogu biti različitih veličina, većina mačaka ne odstupa od standardnog rasta. Njihova prednost je u tome što variraju u boji, dužini dlake i ponašanju, pa uvek možete birati belu, crnu, tigrastu, narandžastu, roze, sivu ili trobojnu macu. Sve kombinacije boja su moguće, a vaša maca će biti jedinstvena i unikatna.

I na kraju, najvažnji razlog za usvajanje domaće mace je svakako humanost. Napuštene mačke prepuštene su surovim uslovima ulice i žive veoma kratko, a život često završe pod točkovima automobila, u čeljustima pasa ili eutanazirane u šinterajima. Time što ćete pokazati dobru volju i usvojiti napuštenu životinju, spašćete joj život i osigurati srećnu budućnost, a zauzvrat dobiti vernog prijatelja za ceo život.

Mačka ili mačor?

Ovo je zaista stvar vašeg slobodnog izbora. Grube razlike između mužjaka i ženki postoje, a one se obično vezuju za karakteristke polova. Tako su mužjaci nešto veći od ženki (kod norveške šumske mačke, razlika u veličini je veoma uočljiva), a ako nisu kastrirani, skloni su krvavim obračunima sa drugim mužjacima, bežanju usled traganja za ženkom u teranju ili patroliranja svojom teritorijom, a često se javljaju i problemi sa ostavljanjem tragova urina u kući (obeležavanjem teritorije) koji veoma neprijatno miriše.

Kod ženki, ono što vlasnici najčešće smatraju „problematičnim“ je period teranja. Za vreme teranja, ženke mogu biti uznemirene i glasno mjaukati što je za mnoge vlasnike veoma frustrirajuće. Okot predstavlja novi problem, jer većina vlasnika nema načina da zbrine mačiće.

Ono što je važno napomenuti je da se ovakvi problemi rešavaju sterilizacijom. Ako sterilišete svoju ženku, nećete imati problema sa glasnim oglašavanjem prilikom teranja i neželjenim mačićima, a takođe ćete značajno smanjiti i rizik od nekih bolesti njenih polnih organa (poput tumora).

Ako sterilišete mačora, smanjićete rizik od bolesti polnih organa, a uticaćete na smanjenje problema sa agresivnošću (i mogućnosti povrede u obračunu sa drugim mužjacima). Smanjićete rizik od bežanja i gubljenja ljubimca i izbeći neprijatnosti kao što je obležavanje zidova i delova nameštaja urinom.

Ukoliko već imate mačku, najbolje bi bilo da nova ljubimica bude suprotnog pola i mlađa, jer će je tako mačka starosedelac bolje prihvatiti. Važno je samo da osigurate da jedna ili obe mačke budu sterilisane kako biste izbegli rađanje neželjenih mačića (mačke imaju treanje 3-4 puta godišnje).

Bela mačka leži na leđima i tužnog gleda

Mače ili odrasla mačka?

Pažljivo razmislite da li želite mače ili bi vam možda više odgovarala odrasla mačka. Generalno gledano, mačići su radoznali, razigrani i puni energije, dok su odrasle mačke mirnije i manje aktivne. Pravilna briga i nega mačića nije nimalo jednostavna. Veoma mlade mačiće (koji još uvek sisaju) potrebno je hraniti 5-7 puta dnevno ukoliko su u ovom krhkom periodu života odvojeni od majke. To znači da se morate buditi i noću. Uz to, mačićima je u ovom uzrastu potrebna konstantna briga u vidu pomoći da obave nuždu, kao i da održavaju telesnu temperaturu.

Zato je preporučljivo da mače koje uzmete bude starije od 6 nedelja. U ovom periodu, pažnja vlasnika se usmerava na ponašanje mačeta koje je sklono nestašlucima poput veranja uz zavese, zavlačenje iza regala ili troseda, kačenja za vaš nameštaj i slično, a posebnu pažnju treba obratiti na kablove u stanu. U ovom periodu mače treba da nauči da koristi toalet za mace. Dakle, iako je briga o razigranom mačetu i posmatranje njegovog odrastanja velika radost i zadovoljstvo, takođe je i velika obaveza, i to morate imati u vidu.

Starije mačke su najčešće mirnije, a pošto uglavnom već imaju higijenske navike, period navikavanja na život u stanu ili kući obično je kraći i lakši. Zato, ukoliko procenite da vaš životni stil ne možete prilagoditi potrebama mačeta, razmislite o usvajanju odrasle mačke, jer nema ničeg lepšeg od osećanja da ste baš vi zaslužni što ste napuštenoj maci dali još jednu šansu za srećnu budućnost i mirno provedenu starost.

Mače sedi na grani drveta

Mačka sa dugom ili kratkom dlakom?

Mačke mogu imati dugu i pufnastu ili kratku i gustu dlaku, a izbor između ova dva zavisi prvenstveno od toga šta vam se više dopada i koliko vremena želite da posvetite nezi dlake vaše ljubimice. Dugodlake mace zahtevaju svakodnevno četkanje i češljanje, kako im se dlaka ne bi ućebala 

Mesto za još jednog člana porodice

Ukoliko već imate mačku ili psa, verovatno se pitate da li je i koliko teško uvesti još jednu mačku u porodicu. Najbolji način za to je da se naoružate strpljenjem i počnete da postepeno navikavate ljubimce jedne na druge. To ćete najbolje učiniti tako što ćete izolovati pridošlicu u zasebnu sobu na nekoliko dana, nakon čega ćete početi da nadgledate upoznavanje vaših ljubimaca – najpre kratke zajedničke kontakte, a zatim možete produžavati susrete. Većina mačaka relativno brzo prihvate pridošlicu, kao i većina pasa, dok drugi psi prosto neće tolerisati prisustvo mačke u kući. Međutim uz pažljivo upoznavanje, većina problema može biti rešena.

I za kraj…

Ako ste razmislili o svemu ovome, i odlučili da usvojite napuštenu mačku, čestitamo! Upravo ste spasli jedan život.

Ukoliko ste se pak, odlučili za rasnu macu, najbolje bi bilo da prelistate encklopediju i napišete na papir nekoliko rasa koje vam se dopadaju. Zatim potražite po knjigama ili na internetu temperament rase i razmislite da li on odgovara vašem načinu života i vremenu kojim raspolažete. Posetite neku izložbu mačaka i porazgovarajte sa odgajivačima. To je dobar način da saznate više informacija „iz prve ruke“. Kada kupujete mačku, uverite se da je u pitanju reputabilni odgajivač i po svaku cenu izbegnite preprodavce.