Verujem da se još uvek dosta ljudi seća da je maskota Univerzijade koja je održana u Beogradu 2009. godine bio vrabac pokućar ili dživdžan, koga nažalost sve ređe viđamo u Beogradu. Ove drage i korisne ptice su bile stanovnici skoro svakog krova u Beogradu, a pogotovu u selima. Zbog promena u načinu života i zagađenja vazduha i vode, njihov broj se drastično smanjio.

Kada sam se pre mnogo godina iz centra Beograda preselila u Umku, shvatila sam da na periferiji grada ima još ptica kojima je potrebna pomoć ljudi. Dovoljno je da im leti obezbedimo posudu sa vodom koju će piti i u kojoj će se osvežavati, a zimi da im ostavimo semenke na određena mesta.

Pre desetak godina sam šetajući psa na jednoj livadi našla ranjenog sokola koga sam uzela u naručje i odnela kod veterinara. On nije mogao da veruje da sam divlju, ranjenu pticu tek tako uzela u naručje i da me ona nije povredila. Mislim da je osetila da hoću da joj pomognem. Veterinar nije mogao da mu pomogne, pa smo pozvali Društvo za zaštitu divljih ptica koje je poslalo kola po sokola, a ja se i danas sećam kako je okrenuo glavu prema meni i kliknuo. Kasnije su mi javili da je uspešno operisan i pušten u ovom kraju gde je nađen.

Sa vrapcima sam počela intenzivno da se družim pre 6–7 godina, kada sam videla vrapca koji bezuspešno pokušava da kljunom napravi otvor ispod strehe na terasi i izgradi gnezdo. Napravili smo improvizovanu kućicu koju smo pričvrstili uz gredu i u koju su vrapci neumorno donosili slamke i travke. Posle izvesnog vremena iz kućice se začuo cvrkut malih vrabaca, a roditelji su ih naizmenično hranili.

U međuvremenu smo im postavili još kućica, a oni su se uselili i ispod strehe terase, gde su napravili desetak gnezda u kojima se legu mladi. Naše dvorište je sada puno vrabaca koji uglavnom žive u živoj ogradi. Svakog jutra ih hranimo raznim semenkama, od jeseni do kasnog proleća. Kada semenke nestanu, dajemo im mrve bajatog hleba. Vrapcima su se pridružile i gugutke pa nam podrška od ORCA i PANINI  u hrani za ove ptice puno znači.

Milica Đokić