Sigurno ste se barem jednom zapitali: „Da li moj pas ima sve uslove za skladan i zdrav život? Šta još mogu da uradim za mog ljubimca?“ Psi mogu biti veoma dobri prijatelji, oni su inteligentni, verni i zabavni. Ali pas zahteva da mu se posveti mnogo vremena, briga o njemu nije jeftina, a potrebno mu je i dosta prostora za kretanje i igru.

Šta moj pas treba da ima da bi bio srećan?

Da bi vaš pas bio zdrav i srećan potrebno je da mu obezbedite što više uslova koji su navedeni na listi:

 • Društvo – da provodi vreme sa drugim psima ili ljudima, i da ne bude predugo ostavljan sam.
 • Pravilna i uravnotežena ishrana.
 • Stalno prisutna sveža voda.
 • Krevet ili korpa za spavanje sa prostirkom.
 • Dobro ograđeno dvorište u kome mogu da se igra i trči.
 • Svakodnevno četkanje, naročito ako ima dugu dlaku.
 • Povremeno čišćenje zuba i redovna provera zdravlja zuba kod veterinara.
 • Svakodnevne šetnje, sa obaveznim povocem u blizini ulice ili nepoznatih životinja.
 • Važno je prilikom šetnje uvek za njim čistiti izmet.
 • Ogrlica sa adresarom na kome će pisati adresa i telefon vlasnika.
 • Da bude mikročipovan.
 • Da bude vaspitan.
 • Poseta veterinaru ako je bolestan.
 • Vakcinacija protiv besnila i drugih zaraznih bolesti.
 • Redovan tretman protiv glista i buva.
 • Da bude sterilisan.
 • Nikada ne sme biti ostavljen u kolima po vrućini, čak iako su otvoreni prozori.
 • Nadzor i briga dok ste na godišnjem odmoru ili putovanju.

Koliko dugo će živeti moj pas?

Zavisi od rase i veličine psa, ali prosečno oko 12-14 godina.

Žedan pas pije vodu

Kakvo vaspitanje treba da dobije moj pas?

Psi su izrazito socijalne životinje, pa će biti uznemireni ukoliko su duži vremenski period ostavljeni sami u stanu ili dvorištu. Različite rase imaju drugačije potrebe kao i temperament, ali svim psima je potrebno društvo i pažnja njihovih vlasnika. Vaspitanje je veoma važno, a osnovni kućni treninzi mogu početi već kada je štene staro oko 8 nedelja. Spoljni treninzi i obuke poslušnosti bi trebalo da počnu tek nakon vakcinacije i revakcinacije protiv zaraznih bolesti.

Hvatanje i postupanje sa psom

Podignite štene tako što ćete ga jednom rukom pridržati, a drugom prihvatiti ispod grudi. Podignite psa tako što ćete stati njemu sa strane, jednom rukom prihvatiti ispod grudi, a drugom ispod zadnjice.

Da li moj pas treba da se razmnožava?

Svake godine biva rođeno hiljade neželjenih štenaca. Kartonska kutija sa štencima pored kontejnera, nažalost je česta slika u Srbiji. Zato ORCA snažno preporučuje sterilizaciju kuja pre prvog teranja. Sterilizacija je rutinska intervencija koju možete zakazati kod svog veterinara.

Nesterilisane kuje, ulaze u polni žar („teranje“) dva puta godišnje i mogu imati i do 12 štenaca u jednom okotu. Štence ne bi trebalo odvajati od majke dok ne napune makar osam nedelja starosti.

štene sa tužnim pogledom viri iz kutije

Kako da moj pas uvek bude zdrav?

Štence je potrebno vakcinisati protiv pojedinih teških bolesti, i redovno revakcinisati tokom čitavog života. Vaš veterinar vas može najbolje posavetovati o programu vakcinacije za vašeg ljubimca.

Pse bi trebalo redovno tretirati protiv parazita. Unutrašnji paraziti kao što su gliste i spoljašnji paraziti kao što su buve i krpelji mogu uzrokovati zdravstvene probleme vašem psu, ali i vama. Za detalje je najbolje da se obratite veterinaru. Veterinar će vam dati sve potrebne informacije predložiti preparate protiv glista, buva i krpelja.

Vaš pas može patiti od gojaznosti usled nepravilne ili prekomerne ishrane, ili ukoliko mu ne obezbedite dovoljno aktivnosti. Pravilna i uravnotežena ishrana je posebno važna za starije pse. Vaš veterinar vas o tome može najbolje posavetovati.

Pas može imati prerasle kandže usled nedostatka aktivnosti ili ukoliko nije u mogućnosti da ih često troši na čvrstim površinama. Prerasle kandže mogu izazvati smetnje pri kretanju, pa ih je potrebno skraćivati, što najbolje može obaviti vaš veterinar.

Nikada nemojte svom psu davati čokoladu! Čokolada sadrži hemijsku supstancu koja se naziva teobromin, bezopasnu za ljude, ali veoma toksičnu za pse. Ona izaziva povraćanje, dijareju, grčenje, pa čak i smrt. Kakao puder je za pse najtoksičniji proizvod na tržištu, zatim tamna, pa mlečna čokolada.

Pojedini preparati koji se koriste za brži rast biljaka ili protiv korova, mogu biti veoma toksični za pse, pa je neophodan oprez pri kupovini i korišćenju ovih preparata.

Zapamtite – vašem ljubimcu je potrebna vaša pažnja, interesovanje i vreme, tokom čitavog njegovog života.