Francuska vlada pokreće zakonske mere protiv ubica medveda

Policija u Francuskoj je u potrazi za ubicom mrkog medveda na Pirinejima, nakon što je vlada obećala da će pokrenuti sudski postupak protiv počinioca dela. Autopsija je pokazala da je medved preminuo od posledica metka ispaljenog iz vazdušne puške.

Elizabet Born, ministarka ekologije, opisala je ubistvo životinje, zaštićene vrste, kao “nelegalno i jako žalosno”. Medved je bio četvorogodišnji ili petogodišnji mužjak težak između 150 i 200kg, navode lokalni zvaničnici iz regiona Arijež.

Ponovno dovođenje medveda iz Slovenije na Pirineje, gde su ih lovili skoro do izumiranja, bilo je kontroverzno još od samog početka, sredinom devedesetih godina. Oštro su mu se protivili odgajivači ovaca u Francuskoj i u španskom delu planina.

Kada su francuske i španske vlasti 2006. godine pokušale da nasele 15 medveda na Pirineje, odgajivači ovaca su napravili smrtonosne zamke stavljajući komade stakla u posude s medom.

Na Pirinejima ima oko 50 medveda, a stručnjaci navode da to nije dovoljan broj da obezbedi opstanak vrste. Francuska je usvojila desetogodišnji “plan za medveda” 2018. godine kako bi ponovo naselila više životinja, ali ekolozi tvrde da je vlada obustavila mere nakon lobiranja odgajivača ovaca; meštani su rekli da su prošle godine medvedi ubili 1173 ovaca i uništili 36 košnica.

Kako bi podstakla suživot između odgajivača ovaca i medveda, francuska vlada je ponudila finansiranje obuka za pse čuvare, postavljanje ograda za zaštitu stada, kao i zapošljavanje dodatnih pastira koji bi čuvali stada. Odgajivači tvrde da ove mere nisu uspešne u planinskim područjima s obzirom da se ovce raštrkaju po prostoru, pa ih je teže pratiti i to ih čini podložnijim napadima. Takođe navode da medvedi unose paniku među stado, te životinje padaju preko litice.

Loren Duman, tužilac opštine Foa, rekao je da će se pokrenuti istraga zbog „neovlašćenog uništavanja zaštićene vrste,“ koja podrazumeva tri godine zatvora i kaznu od 150,000 evra.

Alan Rejns, direktor organizacije Pays de l’ours (Zemlja medveda), rekao je da će organizacije za zaštitu životinja takođe pokrenuti neophodne pravne postupke protiv osobe koja je ubila medveda.

“Niko nema prava da ubije medveda na Pirinejima,” Rekao je Rejns. “Oni su zaštićena vrsta… uradićemo sve što je u našoj moći da pronađemo odgovornog i zakonski ga osudimo.”

Ekološki aktivisti koji podržavaju medvede kažu da su njihovi protivnici zapravo “sitni” farmeri koji su isfrustrirani zbog toga što bivaju zamenjeni multinacionalnim poljoprivrednim kompanijama.

Prevela: Draga Nešković