Proleće je deo godine kada su pčele najaktivnije. Međutim, usled zdravstvene krize izazvane virusom Covid-19, pčele i pčelarstvo u Srbiji našli su se pred velikim izazovom – zbog zabrane kretanja, pčelari nisu mogli da brinu o svojim pčelama. Preti im glad usled nedostatka pčelinje paše, a pčelari nisu mogli da ih prehrane. Ipak, postoje male stvari koje svako od nas može uraditi kako bismo pomogli pčelama u nevolji! 

Za vas smo pripremili 5 kratkih saveta kako da pomognete pčelama i drugim oprašivačima:

  1. Posadite biljne vrste koje privlače pčele!

Mnogi od nas koristili su period izolacije da urede svoje bašte, dvorišta i terase. Zašto ovaj put ne bismo posadili vrste koje odgovaraju pčelama? Na taj način oplemenjujemo svoje okruženje i istovremeno pomažemo pčelama i prirodi! Pčele da bi živele, koriste hranu – nektar i cvetni prah  iz cvetova biljaka i za uzvrat će oprašiti vaše cveće, voće i druge biljke, koje će još lepše cvetati i napredovati. Ukoliko imate dvorište ili veću baštu preporučujemo sadnju žbunastih biljaka poput: borovnice, brusnice, kupine ili maline. Takođe, ukoliko imate uslova možete posaditi veće drvenaste biljke poput jabuke, lešnika, šljive, trešnje, ili bagrema, lipe, vrbe, jorgovana. Ove vrste će vam dugo godina obezbeđivati hlad u dvorištu, a moći ćete da uživate u njihovim plodovima zajedno sa vašom porodicom! 

  1. Oprezno sa insekticidima

Najbolje bi bilo da potpuno izbegavate insekticide. Ukoliko se ipak odlučite da prskate biljke u bašti kako biste ih zaštitili od različitih bolesti, budite veoma oprezni, koristite isključivo registrovana sredstva koja nisu opasna za pčele, strogo prema uputstvu za korišćenje i nikako nemojte koristiti insekticide u fazi cvetanja biljaka (ovo je zabranjeno i Zakonom), 

  1. Ostavite deo travnjaka u vašem dvorištu ili bašti nepokošen

Razmislite o mogućnosti da ne kosite travu u čitavom dvorištu. Odvojte jedan deo i dopustite travi da raste. Često košenje, sprečava rast biljaka poput maslačka, bele rade, ljutića, deteline koje često nazivamo “korovom”, a vrlo su važne za pčele jer su im dragoceni izvor hrane u martu i aprilu, kada pčele tek postaju aktivne posle dugog perioda mirovanja tokom zime. Zato dozvolite travi da raste bar u jednom delu dvorišta 8-10 cm i ne kosite maslačak – videćete da će i to doprineti pčelama drugim insektima i oplemeniće vašu baštu! PRIRODNO JE PONOVO U MODI!

  1. Napravite malu oazu lekovitog bilja na terasi

Ako ipak živite u stanu, ili imate prostor za malu bašticu, možete se odlučiti za cveće i lekovito bilje! Na taj način možete napraviti svoju malu oazu! Mi preporučujemo biljke poput hajdučke trave, lavande, suncokreta, zlatice, seduma, hrizanteme, kukureka, visibabe, zumbula, vlašca, žalfije, ruzmarina, bosiljka ili nevena. Ove vrste ne samo da su veoma dekorativne, već neke od njih možete koristiti i u ishrani, pravljenju domaćih čajeva i sl. Ne zaboravite da kombinujete vrste – vizuelno je mnogo privlačnije, a i pčelice vole raznovsnu ponudu bilja! 

  1. Postavite pojilice za pčele u vašoj bašti, dvorištu ili na terasi

Sigurno svako od nas ima neku plitku činiju koju možemo iskoristiti kao pojilicu za pčele. Povremeno dopunite činiju svežom vodom, a kada su kišni dani poželjno je ostaviti činije kako bi se prikupila kišnica – pčele je vole! Kada postavljate pojilicu, važno je da posuda za vodu bude plitka i šroka, kako se pčele ne bi udavile. U vodu možete staviti i kamenčiće, plutane zapušače za flaše ili staklene klikere, kako bi pčele mogle na njih da slete. Tako će imati pristup vodi, a neće se udaviti.

Zabavite se u svojoj bašti i pomozite pčelama – biće vam zahvalne!

Autor: Milica Lukić