Prihvatilište “Ruke spasa” postoji već četiri godine, a zvanično je registrovano prošle godine. Događaj koji me je motivisao da se ozbiljnije posvetim radu sa životinjama je spasavanje psa iz šahta u centru Ćićevca. Zatvoren u tom malom prostoru proveo je 12 sati. Uspela sam da ga spasim i odvela kući.

Ideja za osnivanjem prihvatilišta “Ruke spasa” se rodila kada sam primetila da se sve više povređenih i napuštenih životinja pojavljuje u mojoj okolini. Pošto se broj onih koje sam sklonila sa ulice povećao, da bi sve bilo regularno i bez stalne inspekcije, registrovala sam prihvatilište.

O životinjama brinem većinom sama, a trenutno su tu 32 psa i 22 mace. Psi su većinom povređeni ili bolesni i štenci skupljeni sa ulice. Mali i bolesni su smešteni u kuću, a veliki i zdravi su u dvorištu gde imaju kućice i tri boksa u koje zatvaram nekoliko pasa kad sam odsutna. Veći deo je sterilisan, čipovan i vakcinisan. Problem mi je jedino što mi opština ne pomaže, jer nisam udruženje već d.o.o. Takođe, želela bih i pokušavam da prihvatilište izmestim na veći prostor i proširim kapacitet uz nekoliko volontera.

Kroz prihvatilište je prošlo otprilike 50 pasa i 40 mačaka. Sa udomljavanjem ide teže jer je proces izlečenja pasa često dug. Poslednja tri meseca sam udomila četiri šteneta i jedno mače. Da bi udomljavanje išlo bolje, moram da se udružim sa udruženjima koja su veća i koja imaju više članova. Mislim da prihvatilište za sada dobro funkcioniše, ali pomoć u ljudstvu, na čemu radim, je dobrodošla. Isto tako želim da stupim u kontakt i povežem se sa udruženjima u okolini.

Kad nađem psa ili mačku na ulici prva “stanica” nam je veterinar. Tamo prođu obaveznu proceduru čišćenja od parazita,vakcinisanja i čipovanja na moje prihvatilište. Tako je bilo i sa mačkom Isidorom, kog sam našla sa polomljenim zadnjim nožicama. Uspela sam da skupim novac za njegovu operaciju preko Fejsbuka. Operacija je obavljena u Kruševcu i sada je potpuno oporavljen i srećan mačak.

Dnevno, psi i mačke, pojedu 10 kilograma granula koje mešam sa pilećim mlevenim mesom ili makaronama ili hlebom. Pomoć u hrani koju sam dobila od organizacije ORCA i PANINI stvarno mi puno znači. Trudim se da su svi srećni i zadovoljni, a ova pomoć je tome značajno doprinela.

Dragica Ivković, prihvatilište “Ruke spasa”