Ima li išta nije prijatnije od cvrkuta ptica u rano proleće? Njihova predivna pesma je znak da su dugi, mračni i hladni zimski dani pri kraju, a nova čarobna zelena sezona je pred nama. Međutim, da bi stigle do svog prolećnog pevačkog nastupa, mnogim pticama može zatrebati vaša pomoć u obliku hrane i skloništa. 

Zima je teška za ptice. Hrana se retko nalazi, kao i voda. Insekti kojih je bilo na pretek u proleće, leto i jesen su skoro potpuno nestali, kao i većina lišća, bobica i drugih izvora hrane na koje se ptice oslanjaju za ishranu. A kad temperature padnu ispod nule, skoro je nemoguće naći svežu vodu za piće. Zato je presudno da pomognemo pticama kad god možemo tokom zimskih meseci. Evo nekoliko jednostavnih saveta za hranjenje ptica koji će vam pomoći da svoje komšijske ptice pevačice održite u životu.

 

Snabdevajte ptice visokokaloričnom, punomasnom hranom

Tokom hladnih zimskih dana, ptice sagorevaju mnogo kalorija. Prihrana ptica visokokaloričnom, punomasnom hranom tokom zime, može im mnogo pomoći u očuvanju telesne toplote i zdravlja. Suncokretovo seme, proso i kikiriki su odličan izbor za punjenje hranilica za ptice zimi. Oni obezbeđuju visoke masti i kalorije koje su pticama potrebne. Ono što je važno je da budu sveži, nepečeni i nesoljeni.

Budite istrajni u hranjenju 

Kada hranite ptice zimi, najvažnija stvar je redovnost. Ptice su stvorenja navike. Ukoliko znaju da postoji dostupan izvor hrane, one će nastaviti da dolaze na to mesto iznova i iznova. Konstantnim održavanjem hranilica punim, dajete pticama postojan i bezbedan izvor hrane. Ovo je posebno važno kad vreme postane veoma hladno ili snežno. 

Hrana na zemlji 

Ne zaboravite da pospete malo hrane i po tlu! Mnoge vrste ptica više vole da hranu uzimaju sa zemlje, a ne iz visećih hranilica. Semenje i druga hrana rasuta na otvorenom prostoru daje i ovim vrstama šansu da se nahrane. 

Pticama treba voda, čak i zimi

Izvor sveže vode je pticama važan tokom leta, kao i tokom zime. Punjenje kadica za ptice ili iznošenje malih posudica sa vodom tokom dana može mnogo da pomogne pticama u održavanju zdravlja. Verni i posvećeni obožavaoci ptica mogu i kupiti ptičije kadice koje imaju ugrađene električne grejače koji sprečavaju vodu da mrzne!

Očuvajte prirodna skloništa

Pticama je potrebna zaštita od oštre zime. Jedan od najlakših načina da ovo uradite jeste ostavljanje prirodne biljne zaštite na svom mestu tokom zime. Odolite obrezivanju ukrasnih trava, žbunova, i drugih višegodišnjih biljaka do proleća. Ovo pticama omogućava da pronađu sklonište kad sneg i led skoro potpuno prekriju njihova uobičajena skrovišta. 

 

Hajde da sačuvamo ptice ove zime!

 

Prevela: Sonja Stojiljković

 

Ako vam se ovaj tekst dopao, pročitajte i:

  1. Zašto ishrana belim helbom ubija ptice? 
  2. Kako da u svojoj bašti pomognemo divljim životinjama tokom zime 
  3. Kako se životinje pripremaju za zimu