Da parafraziramo Šekspirove reči, „Šta je u imenu? Ono što nazivamo ljiljanom, da li bi bilo manje toksično ukoliko mu damo drugo ime?“ Mačke su po prirodi radoznale životinje i sigurno će ih privući vaza sa raznobojnim mirisnim ljiljanima na kuhinjskom stolu. Međutim, ukoliko žvakanjem unesu delove lista ili latice cveta, ili ako lizanjem krzna unesu čak i malu količinu polena u organizam, može doći do trovanja i otkazivanja rada bubrega sa smrtnim ishodom.

Postoji više vrsta ljiljana, ali nisu sve otrovne za mačke. Takozvani pravi ljiljani (Lilium spp) i dnevni ljiljani (Hemerocallis spp) koje često dobijemo na poklon ili kupimo da nam oplemene dom, mogu biti smrtno opasni za mačke. Cela biljka je izuzetno otrovna, uključujući stabljiku, listove, cvetove, polen, pa čak i vodu u vazi.

Zašto su ljiljani otrovni za mačke?

Ne zna se tačno zašto, ali naučnici veruju da kada mačke vare delove ove biljke, njihov organizam stvara toksičan metabolit koji može da izazove tešku bolest bubrega. Zbog toga su mačke jedine životinje koje su podložne smrtonosnoj toksičnosti ljiljana. Poznato je da i psi mogu imati probleme sa varenjem posle unošenja cvetova ljiljana u organizam, međutim za razliku od mačaka, kod pasa ovo nije opasno po život. 

Simptomi

Efekti toksičnosti ljiljana su veoma invazivni. U roku od 1-3 sata od unošenja, mačke osećaju mučninu i smanji im se apetit, balave, povraćaju i pokazuju znake potpištenosti i letargije. Povraćanje obično prestane za nekoliko sati, ali to ne znači da će se mačka oporaviti. U roku od 12-30 kod mačke je primetna prekomerna žeđ i uriniranje, što je posledica pogoršanja rada bubrega. Dalje pogoršanje rada bubrega posledica je dehidratacije mačke. Nakon 24-48 sati bubrezi mogu potpuno da prestanu sa radom. Istovremeno, zbog nagomilavanja metaboličkog otpada, dolazi ponovo do povraćanja i slabljenja organizma. Nakon 3-7 dana od unošenja delova biljke, sa pogoršanjem simptoma, nastupa smrt. 

Šta uraditi: prevencija i tretman 

Kako možemo da zaštitimo naše mačke od ove strašne sudbine? Najbolji i najefikasniji način je da sprečimo dodir sa pravim i dnevnim ljiljanima tako što ovo cveće nećemo unositi u naš dom. 

Ali šta se dešava ako slučajno ne shvatimo na vreme da je divan buket cveća koji nam je tetka poslala za praznike u sebi imao ljiljane? I šta treba da uradimo ako dođemo kući i nađemo naše krznene prijatelje prekrivene polenom ili kako grickaju biljku? U ovoj situaciji možete preduzeti sledeće korake:

  1. Operite lice i telo svojoj ljubimici: najpre, operite joj lice toplom vodom i pokušajte da skinete što je više moguće polena sa nje. 
  2. Ukoliko je u pitanju dugodlaka mačka i teško vam je da spiranjem skinete polen, odsecite dlaku koja je zaprljana polenom.
  3. Odnesite vašu mačku i cvet hitno kod veterinara koji će preduzeti dalje korake, izazvati povraćanje ukoliko je potrebno, dati terapiju i što je najvažnije nastaviti da prati funkciju bubrega. 

Brza reakcija i terapija su ključne da bi se sprečio smrtni ishod. Zbog toga, čak iako samo sumnjate da je vaša mačka imala kontakt sa ljiljanima, obavezno je odvedite kod veterinara. Pošto su toksični efekti toliko intenzivni i nastaju brzo, najvažnije da mačka dobije terapiju što pre. Ukoliko lečenje počne na vreme, pre nego što se poremeti funkcija bubrega, prognoze za izlečenje su dobre.

Prevela: Sonja Stojiljković

 

Ako vam je ovaj tekst bio koristan, pročitajte i:

  1. Pomozite mačkama da se rashlade tokom leta
  2. Mačka kao ljubimac: da li ste spremni?
  3. Da li mačka i beba mogu da žive zajedno?