REGIONALNA KONFERENCIJA „MEDIJI, OCD I ODRŽIVA POLJOPRIVREDA“ JE ZA ISTI „ODRŽIVI STO“ OKUPILA PREDSTAVNIKE MEDIJA IZ VEĆEG DELA ZAPADNOG BALKANA

U Zrenjaninu je od 15. do 17. decembra 2017, održana regionalna konferencija za medije „Mediji, OCD i održiva poljoprivreda“, kojoj je prisustvovalo više od 30 novinara iz Albanije, BJR Makedonije, Crne Gore, Kosova* i  Srbije. Konferencija je deo projekta „Održiva poljoprivreda za održivi Balkan“, koji finansira EU, realizuje konzorcijum organizacija iz zemalja Zapadnog Balkana, a vodi ORCA.

Cilj naše regionalne konferencije je bio da predstavnicima medija u regionu Zapadnog Balkana pružimo značajne i interesantne informacije o aktuelnim pitanjima iz oblasti održive poljoprivrede, poput zaštite prirode u poljoprivrednom predelu, posledica klimatskih promena na poljoprivredu, značaja dobrobiti životinja za bezbednost hrane, GMO i GM hrane, iskustvima Makedonije i Srbije u oblasti primene agroekoloških mera i drugo.

Ove teme su gostima predstavili naši uvaženi govornici – prof. dr Vladimir Dimitrijević i doc. dr Branko Petrujkić sa Fakulteta Veterinarske Medicine u Beogradu, Jelena Burazerović sa Biološkog fakulteta u Beogradu i dugogodišnji član tima ORCA, Velika Atanasova, osnivačica udruženja agronovinara BJR Makedonije, Uroš Davidović, autor emisije “Bolja zemlja” i Mladen Jovanović, predsednik Upravnog odbora Nacionalne koalicije za decentralizaciju i konsultant Evropskih neprofitnih strategija.

“Održivi sto i izlet u dvorac Kaštel u Ečkoj 

Na konferenciji, učesnici su imali priliku da se povežu i razmene iskustva i ideje sa kolegama iz regiona. Tokom „Održivog stola“, učesnici su mogli da probaju lokalne proizvode i domaće specijalitete, koje su donele njihove kolege. Tako su se na našem održivom stolu između ostalog našli crnogorski pršut, sirevi i vina, domaće pite i voćne rakije iz Albanije, kolači, sušeno voće, ajvar i višnjevača iz Makedonije, odnosno džemovi i čokolade iz Srbije. Pored toga, učesnici su imali priliku da obiđu dvorac Kaštel u Ečkoj i da od stručnog vodiča čuju veoma interesantne podatke o razvoju poljoprivrede u ovom delu Banata.

Podsećamo:

Regionalni projekat “Održiva poljoprivreda za održivi Balkan: Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za javno zastupanje i razvijanje politika na zapadnom Balkanu“ usmeren je na jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za javno zastupanje i izradu regionalne politike u oblasti održive poljoprivrede, zaštite biodiverziteta i dobrobiti životinja na prostoru Zapadnog Balkana.

Projekat realizuje regionalni konzorcijum organizacija civilnog društva iz Albanije (Institut za politiku životne sredine), bivše jugoslovenske republike Makedonije (FLOROZON), Kosova* (NGO AKTIV) i Crne Gore (Centar za zaštitu i proučavanje ptica – CZIP), predvođen Organizacijom za poštovanje i brigu o životinjama – ORCA iz Srbije. Projekat traje četiri godine (2016-2019) i finansiran je od strane Evropske unije koju predstavlja Evropska komisija, Generalni direktorat za proširenje i susedsku politiku (DG NEAR) u okviru programa za jačanje civilnog društva i medija (Civil Society Facility and Media Programme 2014-2015). Ukupni budžet projekta iznosi 960.760 eura

_______________
* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.