Napuštene životinje su svuda oko nas. Svake godine u Srbiji biva rođeno na hiljade neželjenih štenaca i mačića usled nekontrolisanog razmnožavanja kućnih ljubimaca. Ako na taj broj dodamo i potomstvo napuštenih životinja, cifra postaje ogromna. Svake godine na stotine životinja (kako mešanaca, tako i rasnih) biva predato u šinteraje na uspavljivanje jer vlasnici više jednostavno ne žele da brinu o njima, a još veći broj biva ostavljen na ulici da ugine od povreda, bolesti ili izgladnelosti.

Masovna pojava napuštanja životinja rezultat je neradog pristajanja njihovih vlasnika na sterilizaciju svojih ljubimaca. Otpor prema sterilizaciji vladajućih predrasuda o samoj sterilizaciji, odnosno mišljenja da napuštene životinje (naročito rasne), veoma lako mogu pronaći novi domovi. Previše često, direktna posledica ovakvog razmišljanja je tužna slika kartonske kutije sa štencima ili mačićima pored nekog kontejnera.

Previše napuštenih životinja, koje se takmiče za premalo domova, najočiglednija su posledica nekontrolisanog razmnožavanja kućnih ljubimaca.

Napuštene životinje - pas i mačka na ulici

Napuštene životinje – problemi i uzroci

Većina ovih životinja širom naše zemlje, izgubi život na ulici ili biva eutanazirana u šinterajima, jer jednostavno, ne postoji dovoljan broj domova za njih. Pored toga, javljaju se još neki, jednako tragični problemi u vezi sa prevelikim brojem napuštenih životinja:

  • transformacija mnogih azila u objekte za „skladištenje“ životinja, gde se psi i mačke neplanski gomilaju; u njima za životinje ne postoje čak ni minimalni standardi higijene, ishrane i veterinarske nege.
  • tolerisanje zlostavljanja životinja kao društveno prihvatljivog ponašanja; kao i činjenica da se životinje tretiraju kao nešto zamenljivo – objekti koje možemo maziti i sa kojima se možemo igrati dok su mali i slatki, i jednostavno ih napustiti i odbaciti kada nam zasmetaju.

Takva ravnodušnost prema životu jednog živog bića, pa bila to i životinja, degradira čoveka, ali i čitavo društvo.

Uzrok pojave napuštenih životinja, bilo da su u pitanju lutalice ili životinje direktno predate u prihvatilišta i šinteraje, je svakako neodgovorno ponašanje vlasnika i napuštanje ljubimaca. Njihovo postojanje predstavlja obiljan zdravstveni, ekološki i higijenski problem. Humano i efikasno rešenje ovog problema već je poznato javnosti, međutim implementacija tog rešenja zahteva sprovođeje dalekosežnih mera, napor vladinih i nevladinih organizacija, veterinarskih institucija, ali i svih građana koji imaju kućne ljubimce, uključujući i sve nas!

Napušten pas spava pored automobila

Da li je sterilizacija lek za napuštene životinje?

Rešenje koje se nameće je sprovođenje sveobuhvatnih programa sterilizacije, kako napuštenih, tako i vlasničkih mačaka i pasa. Jedino sterilizacijom kućnih ljubimaca možemo da se uhvatimo u koštac sa problemom nekontrolisanog razmnožavanja ovih životinja i utičemo na uzrok postojanja lutalica. Jedan par plodnih pasa (mužjak i ženka) i njihovo potomstvo za samo 6 godina, mogu dati 67 000 potomaka, a jedan par plodnih mačaka  i njihovo potomstvo za 7 godina, mogu dati čak 420 000 potomaka. Jasno je zbog čega je sterilizacija vlasničkih životinja toliko važna.

Svaka mačka ili pas koji izgubi svoj život kao rezultat nekontrolisanog razmnožavanja kućnih ljubimaca – bilo da strada na ulici usled povrede, bolesti ili izgladnelosti, ili eutanazirana u nekom šinteraju – je životinja koja bi najverovatnije, ukoliko bi joj se pružila šansa, bila divan ljubimac i član nečije porodice. Upravo je to razlog zašto bi svako od nas trebalo da učini jedan mali korak u cilju sprečavanja „uništavanja“ napuštenih životinja, a to je sterilizacija. Njegovom sterilizacijom, ne samo da ćete izbeći neželjeno potomstvo, već ćete sprečiti i neke opasne bolesti polnih organa životinje i dati svoj lični doprinos rešavanju problema napuštenih životinja.