Kako je leto u toku, zabrinuti vlasnici pasa se mogu zapitati: „Da li treba da odvedem psa na šišanje kako bih mu pomogao da lakše podnese vrućinu?” Odgovor nije jednostavno da ili ne – to zavisi od rase, a ako im je potrebno šišanje, želite da se pobrinete da bude urađeno kako treba. Inače se može desiti da poremetite rad psećeg  prirodnog sistema regulacije telesne temperature koji im pomaže da se rashlade. Zato je najbolje odvesti psa na profesionalno šišanje Ipak, pre nego što  zakažete termin, treba da utvrdite da li je vašem ljubimcu ovaj tretman zaista potreban.

Prednosti letnjeg šišanja

Psi prolaze kroz fiziološke procese, kao što su znojenje, dahtanje i linjanje, koji im pomažu da se rashlade, ali su i dalje u većem riziku od pregrevanja od nas. Osećaj pregrevanja se brzo može pretvoriti u toplotni udar, što je za pse češće i ozbiljnije nego što većina nas misli. Tako da je važno da tokom letnjih meseci pomognemo našoj kuci da se oseća što rashlađenije i udobnije.

Psima krzno služi kao izolator i to ih odlično služi tokom zime, ali može imati suprotan efekat tokom leta, tako što će zadržavati toplotu. Psima sa debljim krznom letnje šišanje može pomoći da otpuste suvišnu toplotu i tako im malo olakšati. Letnje šišanje takođe može umanjiti linjanje kod pasa sa poddlakom, koji su tome skloni.

Šišati psa “na nulu” ili ne?

Ukratko: nemojte potpuno ošišati psa. Psi imaju dlaku sa razlogom, a njeno potpuno uklanjanje stavlja njihovo zdravlje i komfor u rizik. Psi imaju višeslojno krzno koje ih štiti od mnogih stvari, uključujući i vrelo letnje sunce. Dlaka štiti vašeg psa od štetnih UV zraka i održava površinski sloj njihove kože rashlađenim.

Zamislite kako biste se osećali kada bi vam neko uklonio sve dlake sa tela, uzeo vam odeću i naterao vas da šetate po sparnoj vrućini? Sigurno ne baš sjajno. Isto važi i za pse – bez zaštite koju im pruža krzno tokom leta, podložniji su pregrevanju, opekotinama i raku kože. Letnje šišanje kod pasa sa duplom dlakom, kao što su haskiji i retriveri, nikada ne treba da ide skroz do poddlake.

Kojim rasama je potrebno letnje šišanje?

Iako je svaki pas poseban, neke rase prirodno imaju više dlake od drugih. Česta zabluda je da se određene rase uopšte ne linjaju, ali je istina da neki imaju duže cikluse rasta dlake od drugih.

Takozvani „hipoalergeni” psi – kao što su pudle i mešanci te rase, imaju glatku, dužu dlaku koja sprečava lako linjanje poddlake. Druge rase, poput bernardinca i bernskog planinskog psa, su uzgajane za oštro zimsko vreme i zato imaju gusto krzno. Ove rase sa više dlake prirodno zadržavaju toplotu. Kao i svim drugim rasama koje zahtevaju regularno šišanje (kao što je jorki), i njima bi dobro došlo šišanje kako vreme postaje toplije.

Da zaključimo, rase kojima svež letnji stil može koristiti su: mešanac pudle i retrivera ili labradora, portugalski vodeni pas, pudla, jorkširski terijer, njufaundlend, bernardinac, bernski planinski pas.

Bilo koji pas kojem je potrebno redovno šišanje radi održavanja, kao što su, na primer, kovrdžavi bišon, ši-cu, pomeranac ili avganistanski hrt, je takođe na listi za letnje šišanje. Naravno, njima je šišanje svakako potrebno često, tako da ni leto nije izuzetak. Psima sa prirodno kratkom dlakom, kao što su bokseri i bostonski terijeri, letnje šišanje nije neophodno.

Prevela: Milica Reljić