Svako udruženje za zaštitu životinja treba da sarađuje sa svojom zajednicom. To je jedini način da se napravi pozitivna promena koju će svi osetiti. Odrasli ljudi nisu jedini na koje treba uticati – treba se okrenuti deci i od najranijeg detinjstva ih učiti kako da brinu o životinjama. Deca koja na vreme nauče kako treba brinuti o životinjama izrašće u ljude koji će živeti u zajednici koja neće znati za pojam „napuštene životinje“. Sa tim ciljem je u Srbobranu osnovano Udruženje za zaštitu prava životinja „BAK“.

“Udruženje za zaštitu prava životinja “BAK“ osnovali smo 2008. godine u mestu Nadalj sa misijom unapređenja zaštite svih životinja. Od samog osnivanja, glavni ciljevi udruženja su zbrinjavanje napuštenih životinja i adekvatno lečenje, sprečavanje nehumanog odnosa prema životinjama, odnosno zlostavljanja, kao i podsticanje plemenitijeg odnosa naših sugrađana prema životinjama.

Neposredno po osnivanju, 2009. godine Udruženje je dobilo donaciju pomoću koje smo izvršili besplatnu sterilizaciju vlasničkih pasa i mačaka na teritoriji opštine Srbobran. Tada je sterilisano i kastrirano 636 pasa i 264 mačaka na teritoriji naše opštine. Pored sterilizacije, bavimo se i udomljavanjem napuštenih životinja. Udomljavanje se vrši direktno sa ulice ili napuštene životinje smeštamo kod naših članova (do udomljavanja). Sa ulica naše opštine udruženje  je sklonilo i udomilo oko 200 pasa. Za sve njih obezbedili smo i neophodnu veterinarsku negu.

U saradnji sa osnovnim školama organizovali smo edukacije učenika u cilju humanijeg postupanja prema životinjama. Školama smo podelili besplatni DVD i štampani materijal radi još bolje edukacije. Letke o prednostima sterilizacije i Zakonskoj regulativi zaštite životinja, dostavili smo svakom domaćinstvu na teritoriji naše opštine. Kako bismo ličnim primerom pokazali koliko je bitno poštovanje Zakona, podneli smo više prijava protiv građana za koje smo imali evidentne dokaze da su svoje pse napustili i izbacili na ulicu.

Udruženje „BAK“ aktivno uzima učešće u svim manifestacijama koje imaju za cilj promenu ponašanja i odnosa prema životinjskom i biljnom svetu, kao što su Dan zdrave hrane, protest protiv nošenja krzna, protest protiv korišćenja životinja u laboratorijskim ispitivanjima.

Naša želja je da popularizujemo sterilizaciju pasa i mačaka kao jedan od načina sprečavanja rađanja onih koji uglavnom završavaju na ulicama. Takođe ćemo se truditi da dobijemo donacije za sterilizaciju, nabavku kućica, hrane i svega onog što može da pomogne napuštenim životinjama. U našoj opštini je pri kraju izgradnja prihvatilišta za napuštene životinje gde ćemo se angažovati u svakodnevoj brizi i nezi i aktivno raditi na kvalitetnom udomljavanju.

Pas Kića kojeg je udomilo Udruženje za zaštitu prava životinja "BAK"

 

Svaka životinja ima svoju životnu priču po kojoj je jedinstvena i zato mi nije bilo lako da izaberem samo jednu čiju bih sudbinu opisala. Tada još bezimenog psa, Kiću, prvi put sam videla 2013. godine. Imao je ogrlicu, ali je bilo očigledno da je napušten. Uvek je šetao ulicom sam i nije dozvoljavao ni psima ni ljudima da mu priđu. Nekoliko dana od našeg prvog susreta, javili su mi da na ulici leži pas kojeg je udario auto i da ne može da se kreće. Ubrzo se ispostavilo da je to bio Kića, čipovan, napušten pas tužnog pogleda. Dozvolio mi je da mu priđem i donesem ga kući. Nakon tri operacije i dugog oporavka Kića je postao član naše porodice i čuvar našeg dvorišta u kojem sa svojom sabraćom živi jednim lepšim i mirnijim životom od onog koji mu je njegov prvi vlasnik namenio.

Donacija koju smo dobili od ORCA puno će nam pomoći jer bar za neko vreme rešava problema nabavke hrane za pse o kojima brinemo, koji su sklonjeni sa ulice i koji se nalaze po kućama naših članova i volontera. Tako ćemo moći da se mirnije brinemo i o troškovima lečenja i pronalaženju udomitelja jer će nam psi biti siti i lakše će podneti dolazak hladnijeg vremena.“

Svetlana Đorđin

Više o radu Udruženja za zaštitu životinja „BAK“ možete pronaći na njihovoj Fejsbuk stranici.