Priča o Zoo Planetu počela je pre deset godina zahvaljujući velikoj želji da pomažemo životinjama u nevolji, posebno onima koje su ostale bez roditelja i koje su ljudi napustili. Okupili smo mlade ljude i formirali Zoo Patrolu za pomoć životinjama na terenu i Zoo Kutak u selu Kamenica pored Niša, gde je privremeno prihvatilište za životinje.

Radimo i opstajemo zahvaljujući volonterima koji svakodnevno pomažu oko životinja. Tokom 10 godina spasili smo i vratili u prirodu oko 3.500 životinja. Među njima su bukavac, zmije, lisice, magarići, orlovi, vetruške… Svaka zbrinuta životinja koja se oporavi i koju vratimo u prirodu daje nam motivaciju da nastavimo sa radom još bolje.

Neke od njih postale su stalni stanari našeg privatilišta. Magarići Marica i Marko spašeni su sa klanice i umesto da budu kobasice sada srećno uživaju na pašnjaku. Društvo im pravi kobila Strela koja je nakon mnogo lutanja našla svoj dom i mir u druženju sa decom u školi jahanja. Mangulica Ana je tokom rođenja ostala bez majke, a vepra Srećka smo kao tromesečno prase spasili iz napuštenog automobila. Nadaleko je poznata kozica Miljana koja počasno nosi titulu kraljevskog ljubimca Srbije. Naša družina ne bi bila potpuna bez srne Dane i srndaća Radovana koji su pronađeni kao mladunci od svega par dana starosti, a u čijem odrastanju ponosno svi uživamo.

Kako bismo omogućili deci da upoznaju životinje, osete prirodu i zavole je, vikendom otvaramo  vrata Zoo planeta mnogobrojnim posetiocima. Od kada smo otvorili ZOO Kutak – prostor za edukaciju i druženje sa životinjama, veliki broj dece je imao priliku da prvi put vidi neke od domaćih životinja i da prvi put ima direktan kontakt i suočavanje sa strahom od njih. Veliku snagu i podršku crpimo upravo od te dece i njihovih roditelja i od radosti koju im životinje pružaju.

Planiramo da uskoro kupimo kuću i imanje i omogućimo siguran dom životinjama koje su kod nas, ali i onima koje će tek doći i kojima je pomoć potrebna. Trudimo se da stalno promovišemo važnost zaštite životinja, očuvanja prirode i da predstavimo prirodne lepote našeg kraja. U skladu sa tim planiramo edukativne programe za najmlađe koji bi da postanu Čuvari prirode jer verujemo da budućnost i opstanak planete zavise upravo od razvoja ekološke svesti dece. Takođe, ljubitelje prirode, avanture i životinja uvek pozivamo da svrate na zanimljivo terensko jahanje i šetnju na konjima kroz prelepe krajeve.

Zahvaljujući donaciji koju su obezbedile ORCA i PANINI naši stanari su dobili 320 bala sena i jednu tonu granula za konje. To zapravo znači da će kozice, srne, zečevi, magarići i konji biti bezbrižni mesec dana, a mi u Zoo kutku ćemo moći lakše da se organizujemo za nabavku hrane za naredne mesece.

Veliko hvala ORCA, Paniniju i svima koji ste skupljali sličice “Misija pijatelja životinja”.

Pozivamo vas da nas posetite u Zoo kutku svakog vikenda ili da nam se pridružite kao volonter. Vaša pomoć nam je dobrodošla.

Dušan Stojanović, Zoo Planet