Divlji konji – dragulji Vlasine

Da li ste znali da prelepim visoravnima Vlasine trče krda divljih konja? Ova visoravan se nalazi na jugoistoku Srbije, između planinskih venaca Čemernika, Plane i Koluničkog Rida. Krasi je bogat biljni i životinjski svet.  Sakupljači pečuraka, borovnica, divljih jagoda, malina i kupina uvek se rado vraćaju na Vlasinu. Brojne predstavnike faune predvode srna, divlja svinja i vuk, a može se videti i veliki broj vrsta ptica.

Divlji konji na Vlasini su prepušteni sami sebi. Oni prkose vremenskim uslovima, predatorima i ljudima. Pogoduju im predeli sačinjeni od listopadnih šuma, livada i pašnjaka. Zato najveći problem pri traženju hrane nastaje tokom zimskog perioda, kada je rastinje zatrpano dubokim snegom, zbog čega je teško doći do hrane i još teže pobeći od predatora.

O konjima na Vlasini brinu članovi Lovačkog udruženja „Vrla“ iz Surdulice. U zimskim mesecima, oni redovno hrane divlje konje na Vlasini, ali i druge divlje životinje, poput zečeva i divljih svinja. Da bi tokom zime divljim konjima sa Vlasine obezbedili siguran obrok, oni moraju svakodnevno da pređu i po 50 kilometara, te da iznova raščišćavaju snežne nanose kako bi mogli da dođu do lokacije gde koji borave. To im, međutim, nije teško jer znaju da divlji konji na Vlasini, tokom zime zavise od dobrih ljudi.

Kako bi pomogli zaštitu i očuvanje ovih dragocenih stanovnika vlasinske visoravni ORCA i PANINI su donirali kukuruz za njihovu ishranu. U celoj Evropi je retkost videti divlje konje, što dodatno osnažuje turistički potencijal Vlasine. Značaj divljih konja je nemerljiv – oni su naše nacionalno blago koje treba čuvati i diviti mu se.