Vlasnicima kućnih ljubimaca u Kini naređeno je da ubiju svoje ljubimce jer će u suprotnom ljubimce ubiti predstavnici vlasti. Koronavirus koji je za manje od tri nedelje ubio 220 ljudi, izazvao je strah i sumnju da će kućni ljubimci takođe biti zaraženi i nastaviti da prenose zarazu. Predstavnicima zajednica, predsednicima kućnih saveta i kompanijama u provincijama i opštinama širom Kine, naređeno je da daju precizne instrukcije za ubijanje, kako bi se sprečilo dalje širenje virusa.

U provinciji Habej svim domaćinstvima naređeno je da se „otarase“ svojih ljubimaca u roku od pet dana. U suprotnom, predstavnici vlasti će to uraditi umesto njih. Veruje se da broj ljubimaca koji su ugroženi ovom odlukom dostiže 10.000.

U regioni Šanksi nadležni su savetovali stanovnike da „razmotre celokupnu situaciju“ i smesta se reše svojih pasa i mačaka. Uzrok ovih naredbi je izjava kineskog eksperta za prenosive bolesti u kojoj je upozorio da kućni ljubimci treba da budu u karantinu ako su bili u konktaktu sa pacijentima zaraženim koronavirusom. Ova izjava je izazvala strah i sumnju da životinje takođe mogu da dobiju koronavirus i da ga prenose na druge životinje i ljude.

Svetska zdravstvena organizacija potvrdila je da do sada ne postoje dokazi prenošenja virusa na pse i mačke.

Po navodima organizacije za dobrobit životinja, Humane Society International, slični zahtevi pojavili su se širom Kine, u Pekingu, Šandongu, Vuhanu i Šangaju. U posebnoj opasnosti su napuštene životinje čiji su životi takođe ugroženi i zavise od toga da li će vlast odlučiti da okonča i njihove živote.

„Kućni ljubimci nisu doprineli nastanku i širenju zaraze SARS virusom, a nisu krive ni za koronavirus“, ističu kineski doktori.

Zabrinutost stanovništva za širenje virusa je ogromna, te su u stanovnici zgrada u Vuhanu zabranili svojim komšijama da puštaju svoje pse i mačke napolje. Napravljen je i flajer kojim lokalne vlasti upozoravaju stanovnike da će svaka životinja puštena na ulicu odmah biti uhvaćena, ubijena i spaljena.

Stanovnicima Šangaja zabranjeno je da hrane napuštene životinje, kako bi „pooštrili kontrolu i širenje zaraze“. Prodaja kućnih ljubimaca takođe je zabranjena. Svetska zdravstvena organizacija je upozorila  vlasnike kućnih ljubimaca da obavezno operu ruke nakon druženja sa ljubimcem, kako bi smanjili rizik od prenošenja bakterija i širenja zaraze. Osim toga. pProdaja maski za kućne ljubimce skočila je 10 puta, a zbog nestašice mnogi su ih sami sašili.

Građani Vuhana spašavaju kućne ljubimce

Grad Vuhan se nalazi u karantinu od 23. januara, u vreme dočeka Lunarne nove godine, kada su mnogi stanovnici otišli na odmor. Mnogi od njih su ostavili svoje ljubimce kod kuće i sada ne mogu da se vrate. Procenjeno je da je ostavljeno više od 50.000 ljubimaca.

I dok kineske vlasti ubijaju kućne ljubimce, građani Vuhana, zabrinuti za ostavljene životinje, povezali su se sa vlasnicima ljubimaca preko društvene mreže Weibo. Oni  koriste haštag „sačuvajmo ostavljene ljubimce iz Vuhana“ , a kada saznaju gde se nalaze kućni ljubimci odlaze kod njih i čine sve kako bi ih spasili. Poziv za pomoć videlo je više od milion ljudi, a očajni vlasnici neprestano traže svoje sugrađane koji bi im pomogli da sačuvaju svoje ljubimce. Zato su građani Vuhana oformili malu grupu za pomoć ostavljenim ljubimcima i pozivaju sve dobre ljude da im se pridruže.

„Volonteri našeg tima do sada su spasili više od 1000 ljubimaca. Naši telefoni ne prestaju da zvoje i retko spavamo. Procenjujemo da je oko 5000 još uvek zarobljeno i da će možda umreti od gladi u narednim danima“, istakao je jedan od volontera.