Na svetu postoji 20.000 različitih vrsta pčela. Najveći broj vrsta živi u kolonijama – pčelinjim zajednicama koje uključuju: maticu, pčele radilice i trutove. Jedna pčelinja zajednica ima samo jednu maticu, a iako su i matica i pčele radilice ženke, samo matica može da se razmnožava. Pčele radilice čiste košnicu, sakupljaju polen i nektar kako bi hranili koloniju i vode računa o potomcima.

Često kažemo „vredan kao pčela“. O tome koliko su pčele zaista vredne govori podatak da tokom jednog dana jedna pčela obiđe i opraši više od 1000 cvetova! A koliko su ovi ljupki insekti zaista važni za prirodu i ljude?

Bez pčela nema hrane!

Pčele su sastavni deo ekosistema planete Zemlje milionima godina. Vredno oprašuju biljke i proizvode slatki, lekoviti, zlatni sirup koji nazivamo medom. Ovi leteći insekti oprašuju više od 80% biljaka koje koristimo u ishrani i od pčela zavisi svaki treći zalogaj hrane koju jedemo. Pčelama možemo da zahvalimo na nekim našim najomiljenijim namirnicama poput jabuka, kajsija, breskvi, trešanja, krušaka, jagoda, mandarina, lubenica, kivija, brusnice, borovnice, grožđa, oraha, badema, krastavca, paradajza i mnogih drugih. 

Pčele oprašuju i biljke koje se koriste u ishrani stoke poput deteline i lucerke, pa imaju značajnu ulogu u proizvodnji mesa i mleka. Na kraju, pčele proizvode med – vrlo korisnu i lekovitu namirnicu, kao i pčelinji vosak koji se koristi još od doba starih Grka i Rimljana. 

Bez pčela bi mnoge biljne i životinjske vrste nestale!

Svi znamo da su šume “prirodna pluća Zemlje” koja nam obezbeđuju kiseonik, a bez pčela koje oprašuju mnoge vrste drveća, šume ne bi mogle da se razvijaju i napreduju, te bi vremenom nestale. Pčele oprašuju i žbunasto rastinje, cveće, travu, a kada ne bi bilo pčela nestali bi travnati ekositemi. Šume i livade su staništa mnogih divljih vrsta – insekata, životinja i ptica, a povlačenjem šuma i livada bio bi ugrožen opstanak vrsta koji ih naseljavaju. One su najbolji pokazatelj bezbedne životne sredine za čoveka jer mogu da žive samo u zdravom i čistom okruženju.

Uloga pčela u industriji i ekonomskom razvoju!  

Isprva, neki od nas možda ne bi mogli da povežu pčele i ekonomski razvoj. Ipak to je istina – pčele su važne za mnoge grane industrije. Pre svega poljoprivredu – uzgajanje voća, povrća, njihova uloga u stočarstvu i ratarstvu. Na to se nadovezuje prehrambena industrija: proizvodnja sokova, alkoholnih i bezalkoholnih pića, industrija mesa i mleka i dr. Pčelinji vosak nezamenljiv je u industriji čelika, optičkoj industriji, proizvodnji voskovnih boja itd. Velike količine voska koriste se i u industriji kože, drveta i hartije. Industrija teksta takođe zavisi od pčela – pčele su važne u oprašivanju pamuka i lana koji su najrasprostranjeniji prirodni materijali za proizvodnju tekstila. Farmaceutska i kozmetička industrija često koriste med i pčelinji vosak zbog njihovog blagotvornog dejstva za ljudski organizam. 

ZBOG SVEGA OVOG MORAMO UPAMTITI: OD PČELA ZAVISI OPSTANAK ZDRAVIH EKOSISTEMA, OPSTANAK LJUDI I ŽIVOTINJA, OPSTANAK SVETA KOJI POZNAJEMO!

 

Autor: Milica Lukić