Da li ste znali da vas na samo korak od Beograda čeka kvalitetna domaća hrana koju možete okusiti i kupiti?

Džemove, slatka, pekmez, rakiju, sireve, zimnice, med, domaće sokove i druge đakonije, prave vredne ruke domaćina i domaćica iz podavalskih sela. Ovaj kraj je izuzetno bogat raznolikim potencijalima, od kojih je domaća hrana samo jedan detalj. Podavalski kraj krasi ljudsko, privredno, kulturno i prirodno blago.

Udruženje Avala info, čiji članovi i sami žive na Avali, prepoznaje višestruke potencijale svog kraja. Njihov cilj je da očuvaju selo i seosku tradiciju unutar velikog grada, a da domaćinstva podavalskih sela kao čuvari tradicije opstanu i ostanu na Avali. Da bi to postigli, preuzeli su domaćinsku ulogu. Kroz inicijativu “Skrivena blaga Avale”, nastoje da podstaknu i podrže ljude i domaćinstva da iskoriste svoje potencijale, da se umreže i da zajedno rade na razvoju podavalskog kraja.

Kakva nas sve domaća hrana i druga blaga čekaju na Avali?

Milić med, Jecini sapuni, Avalska kobasica brendovi su sa Avale. Likeri, rakije, džemovi, čajevi, tvrdi sirevi i još pregršt proizvoda, bogatstvo su podavalskog kraja. Pored blaga koje čini domaća hrana, tu su i restorani, zanatlije, sportska udruženja i kulturno umetnička društva.

Veliki potencijal avalskog kraja su lokalna znanja, talenti i zanati. Pčelarstvo, travarstvo, heklanje, dekupaž, vezenje narodne nošnje, permakultura, gradnja prirodnih kuća, samo je deo talenata domaćina i domaćica sa Avale. Na Avali ima pisaca, pesnika, hroničara kraja, muzičara i umetnika.

Avala takođe čuva brojna prirodna i kulturna blaga. Spomenici, izvori i česme, starinski predmeti koji se čuvaju u domaćinstvima zavređuju punu pažnju istraživača, umetnika i turista.

I na kraju, Avala je zaštićeno prirodno dobro koje zbog svoje lepote, bogatstva biljnog i životinjskog sveta i staništa i blizine glavnog grada privlači ljude koji žele da se nakratko odmore od gradske gužve.

Kako pomoći razvoju avalskog kraja?

Uprkos tome što ga krase brojni prirodni i kulturni potencijali, kao i raznovrsna paleta ukusnih domaćih proizvoda, avalski kraj se sporo razvija. Domaćinstva najčešće proizvode male količine proizvoda – samo za sopstvene potrebe. Zajednice podavalskih sela nisu dovoljno povezane, već se svako domaćinstvo pojedinačno bori za sopstvenu egzistenciju.

Ulogom domaćina avalskog kraja, udruženje “Avala info” želi da podstakne domaćinstva sa Avale da uvećaju svoju proizvodnju, učine da njihova domaća hrana bude prepoznatljiva i da je predstave kupcima. Oni pomažu domaćinstvima da se umreže, a drugim akterima sa Avale da svoju ponudu predstave turistima. Uvereni su da je zajednički rad recept za razvoj Avale i stvaranje zajednice koja zna da održivo koristi, ponudi, očuva i uživa u blagodetima avalskog kraja.

Šta je sve postignuto u okviru inicijative “Skrivena blaga Avale”?

Udruženje Avala info je kroz inicijativu “Skrivena blaga Avale” proširilo zajednicu podavalskih domaćinstava. Sada ukupno desetak domaćinstava čine Avala info zajednicu. Sa njima se Avala info tim sastao i razgovarao kako da zajedničkim naporima unaprede brend svojih proizvoda, kako bi njihova domaća hrana našla put do kupaca.

Domaćinstva su predstavljena na Avala info web stranici, upisana u google mape kako bi ih kupci mogli lakše naći i obučena o osnovama prezentacije, brendiranja i digitalnog marketinga. Pružena im je kontinuirana podrška u predstavljanju svoje proizvodnje i održavanju svojih stranica i profila na društvenim mrežama.

Izrađena je karta avalskih domaćinstava kako bi posetioci Avale i kupci mogli da pronađu i posete domaćinstva u kojima mogu pronaći domaće proizvode za koje su zainteresovani. Ova karta, biće postavljena na događajima koji se na Avali često organizuju, a predstavljena je i u formatu letka, kako bi mogla doći do što većeg broja potencijalnih kupaca.

Najmanje 10 izlagačkih vikenda, održano je na Avali gde su posetioci i kupci mogli da degustiraju i kupe Avalske proizvode.  a organizovani su i međusobni sastanci domaćinstava kako bi domaćinstva mogla da se povežu i razmene dobre prakse.

Završna manifestacija “Dani podavalskih sela”, tradicionalno je organizovana po peti put. Cilj ove vesele prolećne manifestacije je okupljanje čitave Avala info zajednice i predstavljanja lokalnih proizvoda postiocima Avale. Uz folklorne igre, umetničke radionice, stare zanate i štandove na kojima se mogla okusiti i kupiti domaća hrana, posetiocima je bio zagarantovan ugođaj, a domaćinima je data prilika da predstave blaga Avale.

Podršku za inicijativu “Skrivena blaga Avale”, obezbedili smo kroz projekat „Tvoje mesto u Srbiji“, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Ovaj projekat, ORCA realizuje zajedno sa partnerima Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju, organizacijama CRTA, MRCN i Fondacijom Jelena Šantić. Cilj projekta je podrška inicijativama širom Srbije koje žele da učine nešto dobro za svoju zajednicu, prirodu i životinje.

Pročitajte šta su druge sjajne inicijative postigle u svojim zajednicama!

Fotografija: MRCN