U selima ispod Avale živi veliki broj domaćinstava koja na samo korak od Beograda proizvode kvalitetne domaće prehrambene proizvode (džemove, slatka, pekmez, rakiju, sireve, zimnice, medove, domaće sokove-sirupe i druge proizvode) na održiv način. Takođe, avalski kraj je poznat po bogatstvu divljeg biljnog i životinskog sveta i kulturnom blagu poput spomenika, česmi i izvora, kao i starinskih predmeta koji se čuvaju u domaćinstvima. U ovom kraju, neguju se i čuvaju od zaborava stari zanati kao što su pčelarstvo, travarstvo, heklanje, vez, narodne nošnje. 

Zajednice podavalskih sela, međutim, nisu dovoljno povezane, već se svako domaćinstvo pojedinačno bori za sopstvenu egzistenciju. Proizvodi se samo za osnovne potrebe domaćinstva, dok članovi porodice zarađuju za život baveći se nekim drugim poslovima koje najčešće obavljaju u gradovima. Prirodna i kulturna blaga avalskog kraja nema ko da prepozna, očuva i iskoristi za dobrobit svih.

A kako bi bilo zamisliti jednu složnu zajednicu, koja zna kako da održivo koristi, ponudi, očuva i uživa u blagodetima podavalskog kraja; čiji su poizvodi prepoznatljivi, a potrošači redovno dolaze da ih kupe i da posete i borave u avalskom kraju? Udruženje “Avala info” nastoji da zajedno sa meštanima kreira takvu sliku Avale? Zbog toga će u narednih godinu dana raditi sa najmanje deset domaćinstava na razvoju njihove proizvodnje i promociji lokalnih proizvoda u kojima ćemo mi potrošači moći da uživamo. A na proleće naredne godine, ukoliko epidemiološka situacija dozvoli, organizovaće “Dane podavalskih sela” gde su svi dobrodošli.

Verujemo da snaga seoskih područja leži u udruživanju i zajedničkom delovanju. Zato smo ponosni što kroz projekat “Tvoje mesto u Srbiji”  možemo da podržimo udruženje “Avala info” u nameri da okupi podavalska domaćinstva i pomogne im da sačuvaju selo i njegovu tradiciju od zaborava.

Fotografija: Djidash, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons