Jedna od najboljih aktivnosti koju možete izabrati za decu i koja će u njima probuditi radoznalost i ljubav prema prirodi je baštovanstvo. Zato sa vama delimo spisak pozitivnih uticaja baštovanstva na decu. Rad u bašti, bilo da se biljke gaje u saksijama ili u velikim vrtovima, ima veliku prednost za decu. Ne samo da će naučiti zanimljivosti o prirodi, već mogu i da se zabave  i steknu osećaj odgovornost. U nastavku otkrijte zasto je baštovanstvo korisno za decu.

Uključuju se sva čula

Kada izaberete baštovanstvo kao aktivnost za decu, ona ispunjavaju razne zadatke koji uključuju korišćenje svih čula. Na primer, ona se igraju sa zemljom i tako razvijaju čulo dodira. Takođe, dok zalivaju zemlju uočiće promene koje se dešavaju. Posmatraće kako biljke i cveće rastu ili kako raste povrće koje mogu da probaju i otkriju kakav ukus ima. Ako se odlučite za to, videćete kako baštovanstvo pozitivno utiče na razvitak čula dodira.

Stiču se zdrave navike u ishrani

Ako dete ne voli voće i povrće, dobra ideja je da ih zasadite u bašti. Dopustite im da vide kako se sade, kako se vodi računa o njima i kako rastu. Kada uključite decu u takve aktivnosti, biće ponosni na svoj rad i poželeće da probaju voće koje su odgajali. Možete ih ohrabriti da probaju voće ili povrće odmah posle pranja ili ih pitati za pomoć u pripremanju jela sa tim voćem ili povrćem. To bi moglo postati njihovo novo omiljeno jelo!

Razvija se motorika

Branje sitnih plodova, čupanje korova i očuvanje njihovih biljaka su aktivnosti koje razvijaju  motoriku.

Razmišljanje o prirodnim procesima

Imaće pitanja poput ,,Zašto je lišće zeleno?’’, ,,Šta je biljkama potrebno da izrastu?’’, ,, Koliko im je vode potrebno?’’. Dakle, ovo je divan uvod u svet nauke dok radite u bašti zajedno. Ovo pokazuje da učenje može biti zabavno.

Baštovanstvo podstiče povezivanje porodice

Želite porodičnu aktivnost? Baštovanstvo je prava stvar za to! Što se veći broj ljudi priključi, brže će se obaviti zadatak. Ovo je zahtevan posao, i raditi ga u krugu porodice čini ga lakšim i zabavnijim.

Sticanje odgovornosti

Biljkama je potrebna pažnja. Zaboraviti da se zaliju može dovesti do toga da se osuše i na kraju uvenu. Pored toga, treba voditi računa da li biljka uspeva na direktnom ili indirektnom sunčevom svetlu, jer to takođe može da utiče na zdravlje biljke. Vodeći računa o svom zasadu, deca postaju odgovornija.

Organizacija i strpljenje

Neke biljke uspevaju samo u određenom delu godine. Takođe neke imaju pozitivan uticaj na druge biljke ako su u neposrednoj blizini. Neke rastu u redovima, dok neke kao divlje biljke najbolje uspevaju ako se prskaju vodom. Baštovanstvo pruža priliku za razgovor sa decom. Na primer, možete diskutovati o najboljem načinu kako da doprinesete da biljke brže rastu tako što planirate i organizujete. Kada završite sa sađenjem, porodica treba da odluči o tome ko će voditi računa o biljkama svaki dan, ko će ih zalivati i nadgledati, kako sunce utiče na njih i kada je pravi trenutak da se rasadi.

Učenje matematike

Potrebno je znati bitne podatke, kao na primer koliko je potrebno semena zasaditi u svaku saksiju pojedinačno ili u svaki red u voćnjaku. Takođe koliko sadnice može stati u svaku baštu i koliko vode je potrebno svakoj saksiji. Dakle, vežba se i matematika, a da deca ne budu ni svesna toga.

Strpljenje

Jednoj biljci su potrebni dani ili čak i nedelje da izrastu. Zato je gajenje biljaka dobar način da se razvije strpljenje i čekanje dovodi do vidljivih rezultata.

Takođe, uzgajanje biljaka je aktivnost koja dovodi do nagrade. Dakle ovo je odlična ideja da započnete svoju sopstvenu urbanu baštu, baštu na terasi ili balkonu, ili jednostavno da zasadite neko cveće u saksije na bilo kom prozoru.

Ako vam je ovaj tekst koristan, pročitajte i:

  1. Kako da naučimo decu da se lepo ophode prema životinjama?
  2. 7 razloga zašto svako dete treba da ima ljubimca
  3. Zašto deca treba da provode vreme u prirodi?

Izvor: un.ga
Prevela: Isidora Eraković

Povežimo se i na društvenim mrežama: