Pokazalo se da su građani važan faktor prelaska sa “prljave” energije iz fosilnih izvora na obnovljive izvore energije. Da bi učestvovali na energetskom tražištu, građani širom Evrope formiraju energetske zadruge.

Zelena energija je budućnost energetskog sektora od koje zavisi i naša budućnost, zdravlje i opstanak. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, kao posledica zagađenja vazduha, u Srbiji godišnje strada oko 6.400 građana. Potrebno je smanjiti korišćenje fosilnih goriva i povećati udeo obnovljivih izvora energije. Za Srbiju je ovo poseban izazov jer 70% električne energije proizvodi iz uglja.

Kroz inicijativu “Solartehnika narodu” koju je podržala ORCA, energetska zadruga “Elektropionir” pionirski je krenula u stvaranje uslova za građane koji žele da proizvode svoju energiju i učestvuju na energetskom tržištu Srbije.

Za ovo u Srbiji trenutno postoji niz administrativnih i zakonskih prepreka. Elektropionir je svojim primerom, kroz praksu, otpočeo razradu konkretnog modela koji pokazuje kako domaćinstvo (uključeno u zadrugu) može da instalira solarne panele na krov, tako da kroz zadrugu prevaziđe admistrativne barijere i ostvari povrat ulaganja u razumnom roku.

Cilj je da dugoročno, ovaj model iskoriste drugi članovi zadruge, kako bi se “kućna” proizvodnja struje proširila, a građani postali aktivni učesnici u proizvodnji obnovljive energije i povećanju energetske efikasnosti naše zemlje.

Šta su energetske zadruge?

Energetske zadruge su udruženja pojedinaca koji dobrovoljno ulažu sopstvene resurse kako bi organizovali proizvodnju energije iz lokalnih obnovljivih izvora.

Širom Evrope, danas postoji preko 3.500 energetskih zadruga. One okupljaju domaćinstva i građane koji proizvode obnovljivu energiju “iz fotelje” (npr. postavljanjem solarnih panela na krov domaćinstva). Tako proizvedena zelena energija se delom koristi za sopstbene potrebe, a višak se uz nadoknadu šalje nazad u distributivnu mrežu. Građane koji i proizvode i troše energiju zovemo prozjumerima.

Zelena energija iz domaćinstva: koje su koristi od energetskog zadrugarstva?

Zelena energija koju “kod kuće” proizvode građani pruža im značajne koristi: proizvedena energija se koristi za sopstvene potrebe i tako građanima donosi finansijske uštede (smanjen račun za struju). Ona takođe donosi i prihod jer se višak proizvene električne energije prodaje energetskim subjektima koji se bave trgovinom električnom energijom.

Ukoliko se radi o solarnoj energiji, ona ne zauzima dodatni prostor (paneli se instaliraju na krovove kuća ili zgrada) i nema znatnog uticaja na životnu sredinu (za razliku od hidro-, vetro- ili solarnih elektrana velikih razmera).

Investiranje u energetsku efikasnost može obezbediti značajne koristi siromašnijim građanima i ruralnim zajednicama, tako što će im omogućiti da potroše manje novca na svoje račune za struju.

Šta je postignuto u okviru inicijative “Solartehnika narodu”?

Elektropionir je napravio pionirske korake da zainteresovanim građanima omogući da postanu prozjumeri. Hrabro je otpočet prolazak kroz složenu proceduru za priključenje male solarne elektrane na distributivnu mrežu.

Na ovom putu, pojavile su se administrativne poteškoće i prepreke koje su identifikovane i evidentirane, a zatim i iskomunicirane su sa relevantnim ekspertima i Privrednom komorom Srbije u cilju budućeg rada na izmeni ovih procedura u korist građana.

U toku projekta, u proceduri je bio Predlog novog Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije. Članovi Elektropionira su u saradnji sa Energetskom zadrugom “Sunčani krovovi” iz Šapca i drugim saradnicima, izradili i poslali primedbe na predlog novog Zakona, od kojih su neke usvojene.

Elektropionir je proširio svoje članstvo i primljen je kao član mreže REScoop – evropske organizacije koja okuplja preko 1.900 energentskih zadruga i preko 1.250.000 ljudi širom Evrope.

Dodatna tehnička oprema za projekat krovne solarne elektrane u vrednosti od oko 200.000 dinara kupljena je u skladu sa zakonskim i administrativnim zahtevima koji su postavljeni zadruzi.

Održan je kurs “Solartehnika narodu” na kojoj je učestvovalo 15 građana zainteresovanih da postanu prozjumeri. Polaznici kursa su mogli saznati kako da se priključe zadruzi, kako da naprave svoju krovnu solarnu elektranu i koje zakonske propise i procedure moraju da isprate ukoliko budu želeli da je priključe na distributivnu mrežu.

Podršku za inicijativu “Solartehnika narodu”, obezbedili smo kroz projekat „Tvoje mesto u Srbiji“, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Ovaj projekat, ORCA realizuje zajedno sa partnerima Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju, organizacijama CRTA, MRCN i Fondacijom Jelena Šantić. Cilj projekta je podrška inicijativama širom Srbije koje žele da učine nešto dobro za svoju zajednicu, prirodu i životinje.

Pročitajte šta su druge sjajne inicijative postigle u svojim zajednicama!