Osim što su kulturno dobro od izuzetnog značaja, Šumarice su i pluća grada Kragujevca! One su najveći gradski park u Srbiji, a veće su čak i od Central parka u Njujorku. Gradski parkovi, ključni su za kvalitetan život građana.

Građani Kragujevca prepoznaju značaj Šumarica, kako u pogledu istorije, tako i za zdravlje Kragujevčana. Zbog toga je grupa građana Kragujevca u okviru inicijative “Ozelenimo Šumarice” sadnjom drvoreda platana, dala svoj doprinos očuvanju i ozelenjavanju ovog značajnog kulturnog i prirodnog dobra.

Grupu vrednih građana, okupio je Kragujevčanin Saša Vasiljević, želeći da učini nešto pozitivno za svoj grad i njegovu prirodu, a istovremeno istakne potrebu za čistijim vazduhom i zaštitom životne sredine.

Čemu služe gradski parkovi?

Gradski parkovi su otvoreni zeleni prostori i zone u gradskim sredinama. Osim što ulepšavaju gradove, predstavljaju i oazu psiho-fizičkog zdravlja ljudi, jer zajednici obezbeđuju mesto za rekreaciju i sport. Njihov pozitivan uticaj je nemerljiv: oni pomažu u borbi protiv zagađenja, pružaju dom i zaštitu gradskim divljim životinjama i smanjuju temperaturu i vlažnost vazduha u gradovima. Zelene zone u gradskim jezgrima, ključne su za očuvanje socijalne kohezije i lepak su koji građane određenog kvarta drži zajedno.

Zašto su Šumarice važne za Kragujevac?

Zbog gustog saobraćaja i razvijene industrije, Kragujevac je jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji. Nalazi se u kotlini, okružen je brdima gde je uticaj vetra slab, a osim kragujevačke toplane koja radi na ugalj, postoji i veliki broj domaćinstava sa privatnim ložištima. Imajući ovo u vidu, značaj Šumarica kao gradskog parka je veoma veliki.

Šta je postignuto u okviru inicijative “Ozelenimo Šumarice”?

Uz pomoć radnika iz spomen parka i 20 građana, posađeno je 20 visokih i formiranih stabala platana koji će na proleće olistati i ulepšati park i postati novi dom pticama i sklonište drugim divljim stanovnicima parka.

Pokretači inicijative dugoročno žele da ličnim primerom podstaknu mlade da da doprinesu očuvanju životne sredine svog grada i ohrabre ih da pokrenu slične akcije.

Podršku za inicijativu “Ozelenimo Šumarice”, obezbedili smo kroz projekat „Tvoje mesto u Srbiji“, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Ovaj projekat, ORCA realizuje zajedno sa partnerima Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju, organizacijama CRTA, MRCN i Fondacijom Jelena Šantić. Cilj projekta je podrška inicijativama širom Srbije koje žele da učine nešto dobro za svoju zajednicu, prirodu i životinje.

Pročitajte šta su druge sjajne inicijative postigle u svojim zajednicama!