Hrčak je veoma živahna  i čista životinja koja je najsrećnija kada živi sama, iako neke vrste žive u parovima. Treba im vremena da se pripitome, i potrebno im je dosta mira i tišine tokom dana, zato što su to noćne životinje. Mogu da žive do četiri godine. Postoje tri glavne vrste koji se drže kao ljubimci – Sirijski ili zlatni, Ruski i Kineski. Njihovo krzno se javlja u različitim bojama i dužinama. Imaju velike kese ispod obraza, gde sklanjaju hranu koju će kasnije pojesti. Prosečna težina im je između 28 i 184 g i žive do četiri godine.

Život u divljini

Divlji hrčak je uglavnom usamljena životinja koja živi u sušnim predelima sveta. Tokom dana najviše vremena provodi pod zemljom, a izlazi samo noću da bi se hranio. Tada ume da pređe put i od 12 do 20 km. S obzirom na to da je veoma teritorijalna životinja, potući će se ako se sretne sa drugim hrčkom. Neke patuljaste vrste su društvenije. Obratite pažnju gde kupujete hrčka, jer su retke prodavnice za kućne ljubimce koje zadovoljavaju dobrobit ovih životinja. Pre nego što nabavite ljubimca, budite sigurni da nijedan član vašeg domaćinstva nije alergičan na ovu životinju.

Šta bi svaki hrčak voleo da znate pre nego što postane vaš kućni ljubimac?

Pre nabavke hrčka, bitno je da potencijalni vlasnik sazna što je više moguće o njemu. Tada može da odluči da li je ova životinja odgovarajuća za njega i da li će moći da joj pruži vreme, finansijska sredstva i dugoročnu posvećenost, odnosno da se brine o njoj ispravno. Pre nego što se hrčak donese u kuću, vlasnik treba da se uveri da li ima odgovarajući smeštaj, hranu i obaveznu opremu. Pre konačne odluke trebalo bi da porazgovara i sa iskusnim vlasnicima i sa veterinarom, koji je iskusan u lečenju ovih životinja.

Veterinarska nega i planovi za odmor

Hrčku je potreban redovan pregled kod veterinara, da bi se proverilo njegovo opšte zdravlje i problemi, kao što su previše narasli zubi i kandže. Veterinar može da pruži informaciju o ceni svojih usluga i obezbedi savete koji se tiču brige i lečenja. Dok planirate odlazak na odmor, zamolite pouzdanog prijatelja ili komšiju koji razume potrebe hrčka da ga pričuva.

Kako izgleda zdrav hrčak?

Zdrav hrčak je živahan, ima bistre oči, nema znakove gnoja oko očiju, ušiju, usta i repa. Disanje bi trebalo da bude tiho i ujednačeno, a krzno čisto i sjajno, bez proređene dlake, rana ili kvrga. Zubi i kandže treba da budu normalne dužine, a ne prerasle. Zdrav hrčak se veoma lako kreće.

Zašto je hrčak ranjiv kao ljubimac?

Hrčak u potpunosti zavisi od vlasnika što se tiče odgovarajućeg smeštaja, hrane i veterinarske nege. On je noćna životinja i zato vlasnik ne bi trebalo da ga dira tokom dana. Hrčak je često žrtva svog gazde, usled lošeg držanja i padanja sa njegove ruke ili nesigurne površine.

Ako mu se kuća nalazi na hladnom mestu, može da hibernira odnosno uđe u zimski san. Tada ga nežno i polako ugrejte toplim rukama. S obzirom na to da je noćna životinja, danju ga ne smete uznemiravati. Hrčak je osetljiv na respiratorne infekcije, pa ih mogu preneti ljudi na njega. Oni koji kašlju ili koji su prehlađeni, ne bi trebalo da provode vreme sa njim.

Postupanje sa hrčkom i prenošenje hrčka

Hrčka podižite veoma nežno, obema rukama postavljenim u oblik lopatice, i to blizu ravne površine. Veoma se brzo kreće, a može i da skače ako je uplašen. Ako padne sa veće visine od 20 cm, može ozbiljno da se povredi. Može da se prenosi u specijalnom kavezu, ali u slučaju nužde može da se stavi i u zatvorenu kartonsku kutiju na kojoj su prethodno izbušene rupe za ventilaciju.

Hrčak nikada ne sme da bude ostavljen u parkiranim kolima tokom toplih dana – čak ni sa otvorenim prozorom – zbog toga što bi mogao da ugine od toplotnog udara. Kada Vaš hrčak stigne kući, stavite ga u njegov kavez sa hranom i vodom, i ostavite ga na miru 24 sata.

Hrčak sedi u kavezu i jede

Hrčak i potrebe: društvo, ishrana, smeštaj i okruženje

Većina ovih životinja, osim nekih patuljastih vrsta, voli da živi sama. Njima je potreban što veći i što zanimljiviji kavez. Minimalna veličina kaveza bi trebalo da bude 75 x 40 x 40 cm, ali što veći to bolji. Dom bi trebalo da se postavi unutra, na toplo mesto, ali dalje od direktnog sunca.

Postavite u kavez kutiju za gnezdo gde bi hrčak mogao da se sakrije kada spava, i gde bi mogao da sklanja hranu. Na dno njegovog doma prospite čistu strugotinu, dodajte malo mekog sena i salvete. Vatu i novine nemojte stavljati u njegov kavez. Ako hrčak pojede vatu, zaustaviće mu rad creva.

Čvrst točak za vežbanje (bez prečki) koji je pričvršćen na kavez pružiće mu potrebnu količinu vežbi, a igračke kao što su tuneli od kartona i kalem konca će mu pružiti zabavu. Njegov dom treba da se sređuje svaki dan i potpuno da se očisti jednom nedeljno.

Hrčka svaki dan treba hraniti semenjem, zrnevljem, orasima, lešnicima, opranim voćem i povrćem, mora stalno da ima vode u flašici sa metalnom cevčicom i balvan od čvrstog drveta za glodanje, da bi trošio zube.

Hrčke, naročito one sa dugom dlakom, treba četkati svaki dan.

Šta je još potrebno hrčku?

 • Oni žive sami (osim pojedinih vrsta koje žive u parovima). Veoma je važno da tokom dana bude u tišini.
 • Hrane se raznovrsnom ishranom koja uključuje semenke, lešnike, žitarice (kukuruz, ovas, raž i sl.) i opranim voćem i povrćem. Potrebna im je stalno čista pijaća voda iz kapajuće bočice.
 • Treba im veliki dom koji bi trebalo da se nalazi na toplom mestu unutar stana ili kuće i da nikako ne bude izložen suncu. U okviru njegovog doma treba mu kutija za gnezdo. Hrčak treba da se sakrije negde, gde će biti van vidnog polja drugih, gde će moći da spava i da skuplja zalihe hrane. Za spavanje mu je potrebna čista podloga od piljevine ili mekanih čistih papirnih maramica. Ne smeju se koristiti novine i pamučna vuna. Njegov dom treba da se čisti svakoga dana, a detaljno svake nedelje.
 • Mnogo, mnogo vežbanja i aktivnosti. Solidan točak za vežbanje koji bi bio pričvršćen za zid hrčkovog doma bio bi odličan predlog. Igračke, kao što su tube od kartona i drveni kotur. Čvrsto drvo za glodanje, kako bi se trošili dugački zubi.
 • Morao bi da bude češljan svakog dana, pogotovo ako ima dugačku dlaku.
 • Hrčci mogu da pate od preterano dugačkih kandži i zubića, oni moraju redovno da se skraćuju kod veterinara.
 • Gubitak krzna i koža sa ranicama mogu biti znak da hrčak ima buve.
 • Ako hrčak kija, curi mu njuškica ili diše sporije, ako izgubi apetit, ili postane lenj i uspavan, to može da znači da je oboleo. Čuvaj ga na toplom i odmah potraži pomoć veterinara.
 • Pronađite osobu koja će ga brižno negovati dok ste ti i tvoja porodica na odmoru.
 • U prirodi, hrčak pravi dom pod zemljom i ima jake nagone za pravljenjem gnezda. Oni su noćne životinje i kada temperatura postane veoma niska, oni padaju u zimski san.
 • Ako dva ili više hrčaka staviš zajedno, verovatno će doći do borbe, zato je najbolje čuvati samo jednog.
 • Budi vrlo pažljiv! Hrčak se podiže veoma nežno, sa dve ruke.
 • Organizacije za zaštitu životinja smatraju da hrčka ne bi trebalo razmnožavati, zato što je veoma teško pronaći odgovarajući dom za mlade. Najbolji način da sprečite da hrčci dobiju mladunce je da ženke držite odvojeno od mužjaka.
 • Važno je da tvoji kućni ljubimci žive život koji je sličan njihovom životu u prirodi, samo tada će biti srećni.

Ako vam je tekst o hrčku kao ljubimcu koristan, pročitajte i:

 1. Mačka kao ljubimac: da li ste spremni
 2. Odabir psa: sve što treba da znate
 3. Napuštene životinje: kako da rešimo ovaj problem

Povežimo se i na društvenim mrežama: