Kao roditelje, blato nas isključivo asocira na nered. Ali za decu je blato bogat i privlačan izvor kreativnosti, istraživanja i avanture. Blato je zabavno! Igranje s blatom angažuje sva čula, podstiče kreativnost i stvara dugotrajne uspomene iz detinjstva. Danas su, više nego ikada pre, porodicama potrebni načini da zaštite svoju decu u kući i zabave ih u sopstvenom dvorištu. A za decu nema ničeg boljeg od dozvole da se igraju u blatu!

Čarolija blata

Mešanje zemlje, vode i drugih prirodnih materijala poput kamenčića, lišća ili trave pruža deci beskrajne mogućnosti za učenje i zabavu. Mnogi roditelji imaju lepa sećanja iz detinjstva kada su pravili kolače od blata, kopali da bi našli crve ili pravili potoke i doline u blatu. Ali ne radi se samo o zabavi. Deca imaju koristi od neurednih, “blatnjavih” igara. Igranje s blatom takođe je povezano sa nizom pozitivnih efekata, uključujući povećanu sreću, poboljšano blagostanje, jači imunitet i povezanost sa prirodom.

Ali deca ne moraju da razumeju zašto je ova vrsta igre važna za njihov razvoj. Važno je da im mi kao roditelji pružimo mogućnosti da to urade – i damo im dozvolu da se isprljaju!

Kolači od blata

Kolači od blata su klasičan način zabave s blatom. Pravljenje kolača od blata je možda najjednostavniji i najkreativniji način igre sa blatom. Da biste napravili kolače od blata, potrebno je samo blato i neke stare šolje, šerpe, činije ili posude. Jednostavno pošaljite decu napolje i pustite ih u blato. Gledajte kako vaše dete zrači kreativnošću. Deca mogu da koriste grančice, cveće, lišće i sve ostalo što nađu u dvorištu za ukrašavanje svojih kolača. Postoji bezbroj mogućnosti.

Supa od blata

Još jedan jednostavan način da se zabavite sa blatom je pravljenje supe od blata. Za mešanje možete da koristite kante i grančice. Deca treba da započnu sa blatom, a zatim da dodaju razne vrste specijalnih sastojaka kako bi njihova supa od blata bila posebno ukusna. Mogu da dodaju lišće, grančice, zemlju, vodu, cveće, seme i sve ostalo što mogu da nađu.

Skulpture od blata

Ovo bi lako mogla da postane jedna od omiljenih dečijih aktivnosti u blatu jer uključuje umetnost, kao i nauku. Pre svega, deca bi trebalo brzo da nauče da je neophodno da postoji određeni odnos blata i vode da bi skulptura stajala. Tako da je izrada skulptura od blata jednako naučni eksperiment koliko i kreativna igra. Skulpturama obavezno dodajte i grančice, lišće, cveće i slično.

Slikanje blatom

Još jedan zabavan umetnički projekat koji uključuje blato je slikanje blatom. To može da se odradi na nekoliko načina. Možete jednostavno da iznesete beli papir napolje i da prstima slikate koristeći blato. Pravljenje otisaka ruku je naravno veliki hit. Deca takođe mogu da naslikaju kuće i životinje. Ovu aktivnost bi bilo zabavno sprovesti na svetlom trotoaru ili spoljašnjem zidu, ukoliko je to moguće. Mogu se koristiti četkice za slikanje ili sunđeri ukoliko vam je to draže od ruku i prstiju. Nemojte da se plašite da ispoljite svoju kreativnost!

Šta čekate? Sada je vreme da izađete napolje i pustite decu da uživaju. Obećavamo vam da se nećete pokajati kada vidite njihova nasmejana lica.

Prevela: Draga Nešković