Sigurno su vam dosadili hladni i kratki zimski dani i željno iščekujete proleće. Čak i pre nego što proleće kalendarski počne, vesnici proleća u prirodi, siguran su znak da je zima na izmaku.

Vesnici proleća su biljke koje cvetaju sa prvim danima proleća. Neke od njih mogu rasti i pod snegom. Sve one nam najavaljuju da je proleće pred vratima, a da je zimi vreme da pakuje kofere i da nas napusti. Saznajte nešto o simbolima proleća.

Visibabe – najpoznatiji vesnici proleća

Visibaba je jedna od prvih prolećnica koju možemo videti u prirodi. Ova višegodišnja zeljasta biljka, pojavi se najčešće krajem februara i početkom marta. Može da raste i ispod snežnog pokrivača. Raste na vlažnom tlu u listopadnim i četinarskim šumama, kao i na livadama. Široko je rasprostranjena i uspeva kako u ravnicama tako i na nadmorskoj visini do 2000m.

Latinski naziv ove biljke je Galanthus koji je nastao od reči gala i anthos što znači mleko i cvet – mlečno cveće. U narodu se veruje da je naziv dobila zbog belog cveta koji je pognut poput stare babe. Iako je njen cvet okrenut na dole i izgleda tužno,  simbolika visibabe je potpuno drugačija. Ovaj beli cvet, simbolizuje nadu, prosperitet, rast i razvoj.

Prema jednom starom predanju, kada su Adam i Eva proterani iz raja, izgubili su nadu da će ledenoj zimi doći kraj, pojavio se anđeo koji je snežne pahulje pretvarao u visibabe i na taj način pokazao da se zima završava i da dolazi proleće.

Ljubičica je izvor najlepših prolećnih boja

Još jedan, mnogima poznat, vesnik proleća je i ljubičica. Ljubičica je poreklom iz Evrope, ali se raširila i u ostale delove sveta. Ljubičice možemo spaziti u parkovima, pored reka,  listopadnim šumama, njivama i livadama gde se mogu videti i čitava ljubičasta polja ove biljke.

Ljubičica je populranost stekla još u antičkoj Grčkoj. Predstavljala je simbol drevne Atine, plodnosti i ljubavi, dok je u Starom Rimu bila simbol žalosti. Rimljane je boja cveta ljubičice podsećala na prolivenu krv, a umirujući miris ove biljke na mir. Rimljani su na grobovima svojih najmilijih nosili bukete ljubičica jer su verovali da će na ovaj način njihovi bližnji počivati u miru.

Zumbul pleni svojom lepotom

Zumbuli važe za najlepše vesnike proleća. Oni su jarkih boja i opojnog mirisa. Prirodna staništa zumbula su stene uz morsku obalu, kakve se viđaju u Grčkoj i Dalmaciji. Ipak, ova biljka se vrlo često sadi kao baštenska i sobna biljka koja dobro uspeva i lako se gaji. Zumbul je višegodišnja zeljasta biljka koja se razmnožava lukovicama. Zumbul je prava prolećna biljka, cveta od prvih dana marta pa sve do maja meseca.

Narcisi – simbolični vesnici proleća

Narcis je još jedan od simbola proleća koji cveta u prvim danima ovog godišnjeg doba. Ovaj divni žuti lepotan je dobio ime po mladiću iz grčke mitologije. Legenda kaže da je Narcis bio izuzetno lep ali hladan. Nije uzvratio ljubav šumskoj nimfi Eho, koja je potom umrla zbog neuzvraćene ljubavi. Zbog toga su Bogovi prokleli Narcisa.

Jednog dana, ugledao je svoj odraz na površini jezera i zaljubio se u sebe. Narcis je pokušavao da zagrli sebe u odrazu, ali kako mu to nije uspelo, patio je zbog toga i vrlo brzo je umro. Oni koji su tražili njegovo telo, pronašli du samo žuti cvet koji su nazvali po mladiću – Narcis. Ovaj cvet je simbol samoljublja i neuzvraćene ljubavi, ali pošto se među prvima pojavljuje u proleće, simbolizuje i buđenje, rođenje i početak.

Proleće je za mnoge najlepše godišnje doba kada se uočavaju mnogobrojne promene u prirodi, vegetacija buja, životinje izlaze iz svojih skloništa, dan je duži sa mnogo više sunca a temperature više.

Samim tim boravak napolju je prijatniji i pogodniji za mnoge fizičke aktivnosti, kao što su šetnja pored reke, vožnja bicikala i još mnogo stvari koje sa dolaskom lepšeg vremena bivaju dostupne. Ovo je sjajan period da provedete što više vremena napolju posmatrajući buđenje i preobražaj prirode.

Autorka: Dragana Tripković

 

Ako vam se ovaj tekst dopao, pročitajte i:

  1. 6 koristi od prirode u proleće
  2. Ježevi u bašti: kako da napravite raj za bodljikave prijatelje
  3. 6 najvećih opasnosti za mačku u proleće