Kada dođe proleće, vaši ljubimci provode više vremena napolju maksimalno koristeći ono što priroda pruža. Ukoliko imate mačku, veće igralište takođe može značiti i pojavu novih opasnosti.

Padovi, trnje i alergije su samo neke od mnogih pretnji po zdravlje vaše mačke koje bi trebalo shvatiti ozbiljno, kako biste mogli da odreagujete što je brže moguće.

U nastavku ćete pronaći šest najčešćih prolećnih opasnosti i kako se najbolje izboriti sa njima.

1. Čuvajte se buva i krpelja

Vaša mačka može dobiti krpelje i buve tokom cele godine. Ipak, zbog toplijeg vremena tokom proleća sa kojim se povećava broj ovih parazita, povećavaju se i šanse da ih mačka dobije. Kućne mačke su u opasnosti baš kao i one mačke koje češće borave napolju, jer se paraziti mogu zakačiti za vašu odeću a zatim se preneti sa odeće na krzno vaše ljubimice.

Jedna buva može položiti 50 jaja dnevno. Veći broj ovih parazita može izazvati jak svrab kod mačaka. Ako se mačka mnogo češe, može i da se povredi.

Mačke ređe privlače krpelje od pasa, ali ovi paraziti i za njih mogu biti dosta opasni. Mogu izazvati mačju anemiju, ili čak bolesti koje su opasne po život kao što su lajmska bolest ili erlihioza. Krpelje je naročito teško uočiti na mačkama, jer, za razliku od pasa, kod mačaka ne izazivaju svrab.

Za borbu protiv mačjih parazita, najvažnije je redovno pregledati njihovo krzno, na primer putem četkanja. Možete koristiti i proizvode za njihovo suzbijanje koje će vam preporučiti veterinar. Ovi proizvodi će odstraniti već prisutne parazite i odbiti nove.

2. Vodite računa o alergijama

Alergije u proleće predstavljaju opasnost za vašu mačku. Polen, prašina i grinje mogu izazivati alergijske reakcije. Najčešća je alergija na buve. Njihovi ujedi izazivaju alergijski dermatitis, zbog kojeg se mačka najčešće češe dok ne prokrvari.

Sve alergije imaju slične simptome: kašalj, iritaciju kože, gubitak dlake, povraćanje… Nemojte oklevati da pozovete veterinara ako primetite neki od ovih simptoma, on će vam prepisati tačnu antialergijsku  terapiju za vašu mačku.

3. Pripazite na otrovne biljke

Nije retkost videti mačku kako jede travu ili neke druge biljke u dvorištu, pa čak i sobne biljke često ne ostaju pošteđene. Međutim, neke biljke su jako otrovne za mačke:

 • Orlovi nokti
 • Zumbul
 • Velebilje
 • Ljiljan
 • Bršljan
 • Jedić
 • Difenbahija
 • Kozlac
 • Filodendron
 • Aloja
 • Amarilis
 • Fikus

Ako pojedu neku od ovih biljaka, može doći do trovanja. Mogu izazvati probleme sa krvnim sistemom, sistemom organa za varenje i nervnim sistemom. Posebno je za mačke opasan ljiljan, o čemu više možete saznati ovde (LINK)

Ako vidite da vaša mačka povraća, ima proliv, pojačano lučenje pljuvačke ili se čak trese, morate je odmah odvesti kod veterinara. Ako znate koju biljku je vaša mačka pojela, ponesite sa sobom njen list ili cvet kako biste pomogli veterinaru da je prepozna i odredi odgovarajuću terapiju.

4. Sprečite povrede i padove sa balkona ili prozora

Mačke su prirodno okretne, graciozne životinje, često skaču sa visina bez da se povrede. Ipak, nekad se može desiti da skliznu sa ivice terase ili prozora i tako može doći do loma kostiju, ili u najgorem slučaju i do smrti. Ukoliko stanujete na spratu, najbolje je da vašu terasu i prozore zaštitite mrežom, kako biste sprečili nesreće. Ponekad je dovoljna mreža za komarce, dok je za neke mace potrebno postaviti mrežu od čvršćeg materijala.

Još jedan način na koji se mačke mogu lako povrediti je ukoliko ostavite prozor „na kip“. Dešava se da se mačke u pokušaju da prođu ovako otvoren prozor, zaglave u useku između krila i rama prozora. U takvim situacijama može doći do povreda, pa čak i do preloma kičme dok mačke pokušavaju da se izvuku iz zaglavljenog položaja. Zbog toga nikada nemojte ostavljati prozore na kip ukoliko niste u prostoriji.

5. Četkajte mačku u periodu linjanja da biste izbegli loptice dlaka

Tokom proleća, mačke počinju da odbacuju višak dlake koja je činila njihovo zimsko krzno. Kada se mačke linjaju, gube mnogo više dlaka nego inače, pa lizanjem mogu progutati velike količine dlake. Velike loptice dlaka mogu izazvati povraćanje, zatvor pa čak i opstrukciju creva. U slučaju ovog poslednjeg, hitno se posavetujte sa veterinarom.

Da biste ovo izbegli, možete češće četkati vašu mačku nego inače i prilagoditi joj ishranu tako što ćete joj pojačati unos vlakana što bi pomoglo u varenju. popinog praseta

6. Čuvajte se popinog praseta

Popino prase je posebna opasnost sa kojom se mačke i psi suočavaju tokom proleća i leta. Iglice koje se odvajaju od biljke kada se ona osuši, što se uglavnom dešava leti, mogu da se zakače za životinje.

S obzirom da se lako kači za krzno životinja i vrh popinog praseta lako može da se zabode u kožu, uđe u uši, nozdrve pa čak i između šapa. Ovo može dovesti do infekcije, a u težim slučajevima i do ozbiljnih oštećenja organa u kojima su se ove oštre vlati trave zadržale.

Ako naletite na popino prase u koži ili nekoj telesnoj šupljini mace, nemojte sami pokušavati da ga uklonite već posetite veterinara. Prevencija je najvažnija, pa zato redovno pregledajte njihovo krzno, uši, njušku i usta.

Prevela: Ivana Voštić

 

Ako vam je ovaj tekst bio koristan, pročitajte i:

 1. Mačka kao ljubimac: da li ste spremni?
 2. Persijska mačka: simbol gracioznosti
 3. Da li je mačka vaš novi član porodice?