Persijska mačka je jedna od najstarijih rasa kućnih mačaka, koja je zbog svoje gracioznosti i smirenog duha uvek nalazila brojne obožavaoce. Njeno gusto, svileno krzno, otmen stav i duboki pogled su je oduvek odvajali od drugih rasa i stavljali na mačiji presto.

Istorija persijske mačke

Iako nema preciznih podataka o tome gde se prvi put pojavila, smatra se da persijska mačka potiče sa teritorije Irana (nekada Persijsko carstvo) i da je u Evropu doneta 1620. godine. Priča kaže da je za to bio zaslužan italijanski putnik Pietro della Valle, u čijim se spisima pominje plava (siva) mačka duge, svilenkaste i sjajne dlake.

Kako je persijska mačka vremenom postajala sve popularnija, pogotovo u krugovima imućnih ljudi, sve su je više donosili u Evropu i odgajali u Italiji i Francuskoj. Velikoj popularnosti je doprinelo to što je kraljica Viktorija imala dve plave persijske mačke za kućne ljubimce.

Kao zvanična rasa, persijska mačka je predstavljena 1871. godine u Kristalnoj dvorani u Londonu na prvoj izložbi mačaka. Tokom 1900tih nalazi svoj put do Amerike i gde je danas među najpopularnijim rasama kućnih mačaka.

Vremenom su lepotu persijske mačke zapazili holivudski režiseri i svetski dizajneri, te su se pojavljivale u brojnim filmovima i često slikale za modne editorijale u „Vogu“.

Bela persijska mačka leži i odmara.

Persijska mačka ima blagu narav

Persijska mačka se od drugih mačaka razlikuje po svojoj gracioznosti i ljubavi da pozira na najdražem komadu nameštaja. Ona nije aktivna mačka koja voli da skače i da se se penje, i prizemljenost joj najviše odgovara.

Narav joj je nežna i blaga. Strpljiva je i samim time odlična za domaćnistva sa decom i drugim kućnim ljubimcima. Zbog takvog karaktera vrlo lako se adaptira na novu životnu sredinu. Lako uči nove stvari.

Persijska mačka je veoma umiljata i najviše uživa u krilu i zagrljaju svoje najdraže osobe. Iako žudi za ljubavlju i milovanjem , nikada neće nikome dosađivati i tražiti pažnju. Tražiće je samo kada smatra da je ne dobija dovoljno.

Voli mirne sredine i prisustvo ljudi, ali joj nije problem da na kraće vreme ostane sama. Nekad može da iznenadi veoma zaštiničkim stavom prema svojoj teritoriji. Glas joj je, baš poput karaktera, veoma blag, te sva komunikacija sa njom se vrši pogledima.

Miran karakter bele persijske mačke

Standard

Prvi standard persijske mačke je objavljen 1889. godine i od tada je pretrpeo brojne promene, jer se i izgled persijske mačke menjao zbog intenzivnog ukrštanja. Današnja persijska mačka, poznata kao dugodlaki persijaner, se u potpunosti razlikuje od prvobitne, tradicionalne.

Danas, prema standardu, persijska mačka ima kratko i snažno telo, kratke noge, krupne i široke šape i široka prsa. Glava joj je krupna, bez oštrih crta lica, obrazi puni i brada naglašena. Uši su joj razmaknute i nisko postavljene sa čuperkom između, a oči krupne, što razmaknutije i u boji koja odgovara nijansi krzna. Rep je dlakav i ravan.

Krzno persijske mačke mora biti gusto i svileno, a dlaka dužine oko 15 cm. Osnovne boje krzna su bela (sa plavim očima), crna, plava (siva), krem. Javljaju se i varijante poput dvobojnih, srebrnih, zlatnih, tigrastih, mramorastih tačkastih, zadimljenih,

Persijsko mače se igra u šerpi

Persijska mačka – održavanje i nega

Životni vek persijske mačke je između 10 i 15 godina. Veoma je osetljiva i tokom života nalazi na brojne zdravstvene probleme: genetska bolest bubrega, otežano disanje zbog kratke njuške, kožne infekcije, otežan porođaj, problemi sa očima… Naravno, uz pravu negu se većina ovih problema može izbeći.

Najviše održavanja joj zahteva krzno od guste vunaste podlake i spoljnog krzna. Iako je persijska mačka sama po sebi vrlo uredna, za održavanje krzna joj je neophodna ljudska pomoć. Kako joj se dlaka ne bi zamrsila potrebno je redovno četkanje i kupanje. Četkanje mora biti svakodnevno sa četkom sa zubcima od nerđajućeg čelika.

Kako bi se sprečilo ućebavanje dlake, persijska mačka se mora kupati jednom u tri meseca. Feniranje je moguće samo na najblažoj jačini uz lagano četkanje. Ukoliko se krzno ne održava redovno, može doći do mršenja dlake i čak do toga da mačka proguta dlake, što dovodi do blokada u radu creva. U slučaju da se dlaka mnogo zamrsi nabolje je persijsku mačku odneti na šišanje na takozvani „lion cut” (lavlja frizura).

Posebnu pažnju treba obratiti na krzno oko očiju, jer zbog suzenja često ostaju tamni tragovi.

Crna persijska mačka leži i odmara.

Saveti za kupovinu

Važno je prilikom kupovine persijske mačke biti veoma oprezan. Najbolje ju je potražiti kod odgovornog odgajivača. Mora imati negativan test na genetsku bolest bubrega i validan rodovnik.

Pružite priliku udomljavanju

Iako je lepo uz sebe imati persijsku mačku, pre kupovanja obiđite lokalna prihvatilišta i proverite da li imaju neku lepu macu koja bi vam se svidela. Nemojte se voditi mišljenje da je lakše uzeti rasnu mačku jer znate šta vas očekuje sa njenim karakterom. Svaka mačka je jedinstvena. Nemojte ni samo uzimati mačku zbog njenog izgleda. Pružite nekoj maci, koja želi da živi bolji život, svoj dom. Sve mačke, bile rasne ili „obične” samo žele topao dom i malo ljubavi.

Mačka u kutiji

„Ne možete biti vlasnik mačke, u najboljem slučaju možete biti partneri.” – Sir Harc Svanson, pisac

Autor: Nevena Barbić

Ako vam je tekst o persijskoj mački bio koristan, pročitajte i:

  1. Napuštene životinje: kako da rešimo ovaj problem?
  2. Da li je mačka vaš novi član porodice?
  3. Da li ste spremni za novog kućnog ljubimca?